Gå direkt till innehåll
Illustrationer: Maja Säfström
Illustrationer: Maja Säfström

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN till sommarens stora trädgårdsutställning Varannan vild!

Sommarens stora trädgårdsutställning: VARANNAN VILD!
Utställningsperiod: 22 maj–9 september 2022
Invigning: söndag 22 maj klockan 13.00
Plats: Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborg.
PRESSVISNING 20 maj klockan 11.00
Välkommen med din anmälan senast 19 maj klockan 12.00 till dennis.nilsson@helsingborg.se

Sommarens stora trädgårdsutställning och idéträdgård heter Varannan vild! Utställningen öppnar våra ögon för hur vilda växter kan förvandla trädgårdar till rena paradiset för fåglar, fjärilar, växter och oss själva. Det är dags att tänka om och sluta rensa bort trädgårdens värdväxter och låta den vilda naturen skapa rätt förutsättningar för ett artrikt växt- och djurliv. Fredag 20 maj klockan 11.00 får du som journalist en försmak av det vilda genom en pressvisning tillsammans med projektledare, trädgårdsmästare och biologer från Fredriksdal, författare och initiativtagare Christel Kvant och ekologer/naturvårdare från Stadsbyggnadsförvaltningen.

De flesta av oss odlar trädgårdsväxter som ursprungligen kommer från jordens alla hörn. De är utlyfta ur sina ekologiska sammanhang och fungerar inte alltid som värdväxter för insekterna här hemma. Det gör däremot våra vilda, inhemska växter – och det är dessa värdväxter som många har lärt sig att rensa bort som ogräs. Trädgårdsutställningen Varannan vild!, som pågår mellan 22 maj–25 september, ska få upp våra ögon för alla de växter som hör till naturen omkring oss.

– De vilda växterna är bland naturens allra viktigaste byggstenar. Att bevara den mångfalden är bland det viktigaste vi kan göra för att rusta naturen för framtiden, med miljö och klimat i förändring. Vi ser nu ett allt större engagemang för detta. Och vi vill med utställningen lyfta fram några av Skånes vackra och fascinerande vilda växter som hållbara alternativ för den egna trädgården, säger Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar och som arbetar med att bevara hotade växter i Skåne.

Varannan vild! är trädgårdsutställningen som bjuder in de vilda växterna till våra trädgårdar, utmanar det vanliga trädgårdstänket och visar en ny trädgårdsestetik. Platsen är den rätta: den botaniska trädgården på Fredriksdal är unik genom att odla och visa Skånes flora. När Fredriksdals botaniska trädgård anlades för snart hundra år sedan insåg man värdet av att samla och ta tillvara regionens egen flora. Idag odlas här en stor mängd vilda växter som varit och är på gränsen till utrotning. Detta för att bevara, men också för att återplantera och på nytt sprida dem i landskapet.


Varannan vild! visar

Utställningen Varannan vild! är producerad av Fredriksdal museer och trädgårdar i samarbete med trädgårdsförfattaren Christel Kvant. Välrenommerade illustratören och författaren Maja Säfström har illustrerat. Utställningen, som tar plats framför herrgården på Fredriksdal museer och trädgårdar, innehåller också en idéträdgård och en generös mötesplats med prova-på-verkstad.

– I anslutning till Varannan vild! finns den mindre utställningen Helt vilt! Utställningen är framtagen av oss på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg tillsammans med Fredriksdal och ger tips på utflyktsmål till vilda växter i Helsingborg och information kring Helsingborgs stads arbete med bevarandet av hotade växter. Med utställningen Helt vilt! vill vi också locka till upptäcktsfärder i några av de blomrika naturområden som finns i kommunen. I utställningen beskrivs miljöerna och floran. Vill man veta mer kan man se bilder och få vägbeskrivning på webben som enkelt nås via QR-koder på skyltarna, säger Linda Hellberg, som är naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen.


    Samarbetspartners är stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad och Naturskyddsföreningen. Utställningen delfinansieras av Hervid Vallins minnesfond. Hervid Vallin var den som från början planerade och skapade botaniska trädgården på Fredriksdal.

    PRESSBILDER

    Kontaktpersoner

    Kontaktperson Helsingborgs museum och utställningen på Fredriksdal museer och trädgårdar: Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.
    0702-10 45 32 eller maria.axelsson@helsingborg.se

    Kontaktperson Helsingborgs museum och idéträdgården med vilda växter och planteringar: Elsa Dahlrot, arbetsledare trädgård och stall på Fredriksdal museer och trädgårdar.
    070-620 45 62 eller elsa.dahlrot@helsingborg.se

    Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar.
    042-10 25 21 eller Jakob.Sandberg@helsingborg.se

    Christel Kvant, trädgårdsförfattare och representant för Naturskyddsföreningen.
    0702-20 08 78 eller christel.kvant@telia.com

    Linda Hellberg, naturvårdare, Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.
    042-10 58 73 eller linda.hellberg2@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55