Gå direkt till innehåll
Veronica Brovalls konstverk Battle Cry/Stridsrop hämtar inspiration från fotbollens kraftfulla gester och alla känslor som är i omlopp. Här tillverkas konstverket i ett bronsgjuteri i Berlin. Foto: Veronica Brovall
Veronica Brovalls konstverk Battle Cry/Stridsrop hämtar inspiration från fotbollens kraftfulla gester och alla känslor som är i omlopp. Här tillverkas konstverket i ett bronsgjuteri i Berlin. Foto: Veronica Brovall

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Var med när vi monterar konstverket Battle Cry/Stridsrop vid Olympia den 22 mars

Nu är det dags för montering av Veronica Brovalls konstnärliga gestaltning för nya Olympia i Helsingborg vid fotbollsstadions nordvästra entré.

Vad: Två nya skulpturer lyfts på plats och monteras. Konstnären Veronica Brovall medverkar och finns tillgänglig för frågor.

Plats: Olympia, Mellersta Stenbocksgatan, vid nordvästra entrén (nära Idrottsmuseet)

Tid: Onsdagen den 22 mars, klockan 10:30 och framåt. Vid frågor, ring gärna Emma Reichert på 0708-179369.

Om Battle Cry/Stridsrop

Veronica Brovalls konstnärliga gestaltning Battle Cry/Stridsrop för fotbollsarenan nya Olympia består av två stora bronsskulpturer. Konstverket hämtar inspiration från fotbollens kraftfulla gester och alla känslor som är i omlopp, men också från konsthistoria och populärkultur.

Om konstnären

Veronica Brovall är född 1975 i Falun och är utbildad vid konsthögskolan i Umeå. Hon bor och arbetar i Berlin sedan 2003, och är aktuell under våren med en utställning på Växjö konsthall tillsammans med Emil Holmér.

Invigning av Battle Cry/Stridsrop

Konstverket invigs som en del av invigningsprogrammet för nya Olympia den 1 april 2017. Unga fotbollsspelare hjälper till att inviga skulpturerna klockan 13:15 som en del av familjeaktiviteterna runt Olympia mellan 13:00-14:30.

Matchbiljett krävs för att ta del av invigningsceremonin inne på fotbollsstadion klockan 15:00-16:00, där konstnären Veronica Brovall också medverkar. Biljetter köps via Ticketmaster.

Här hittar du mer information om invigningen av Olympia.

För ytterligare information

Emma Reichert, intendent för offentlig konst, Helsingborgs stad, 0708-179369

Arne Gunnarsson, kommunikatör, Helsingborgs stad, 0732-315051

Mer om Battle Cry/Stridsrop

Segergester, uttryck för koncentration, snabba kommentarer för något vi gillar eller ogillar. Eufori och besvikelse, vinnare och förlorare. Reliefer, tatueringar, en tag på en vägg, det oputsade och råa tillsammans med blanka medaljer. En fläta som samlar ihop håret och tungor som sticker ut i koncentration.

Veronica Brovall har i sitt researcharbete inför arbetet med att ta fram en ny konstnärlig gestaltning till fotbollsarenan nya Olympia tittat på mängder av bilder på fotbollsspelares rörelser – både kända och okända fotbollsspelare och sådana med och utan koppling till Helsingborg. Hon har också inspirerats av de rörelsemönster och kraftfulla positioner som finns inom barockens måleri (exempelvis Rubens), grekisk/romersk skulptur och krigsskildringar från olika slagfält. Men här finns också samtida kopplingar till populärkulturella fenomen runtomkring oss: exempelvis tummen upp som referenser till seriefigurer, Batman, Facebook och leksaker som Transformers. Uttryck och gester som också används flitigt i samhället i stort.

Resultatet är två lekfulla skulpturer som hämtar inspiration både från fotbollens rörelser, men också från konsthistorien och andra vanliga symboler som används för att visa på olika känslor. Skulpturerna gestaltar helt enkelt fotbollens rörelser och de känslor och engagemang som fotbollen skapar: glädje, samhörighet, ilska, sorg och besvikelse. Allt detta kokas ihop och blir till ett enda samlat och kraftfullt uttryck om möten, starkt engagemang och passion.

Bakgrund

I januari 2016 gick förfrågningar ut till tre internationellt verksamma och väletablerade konstnärer om att ta fram var sitt skissförslag för en konstnärlig gestaltning åt nya Olympia i Helsingborg. Uppdraget handlade om att ta fram en konstnärlig gestaltning som förhöll sig till platsen, verksamheten och de känslor som utspelar sig där samt rikta sig både till fotbollsintresserade och till de som rör sig i området.

I juni 2016 rekommenderade Helsingborgs stads konstråd fastighetsförvaltningen att uppdraget att ta fram en ny konstnärlig gestaltning till nya Olympia skulle gå till Veronica Brovall. Beslut fattades av fastighetsförvaltningen den 20 juni 2016.

Budgeten är 2,1 miljoner kronor för den nya konstnärliga gestaltningen. Skulpturerna är utförda i brons och är ca 3 m höga och väger runt 900 kg.

Ytterligare medel har avsatts för den redan befintliga konsten på Olympia: Gittan Jönssons plåtrelief Spelrum från 1994 har flyttats från den gamla fasaden på Olympia till fasaden på HIF:s träningshall. Risto Karvinens skulptur av Rio-Kalle från 1999, är nu gjuten i brons för bättre hållbarhet och skulpturen har även den fått en ny placering i närheten av huvudentrén. Originalskulpturen i trä finns numera på Idrottsmuseet i Helsingborg. Rio-Kalle invigs klockan 14:00 den 1 april.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55