Gå direkt till innehåll
 Foto: Carl Hjelte.
Foto: Carl Hjelte.

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN: Vinnaren av Swedish Photagraphy Awards ställer ut på Dunkers

Albin Biblom. Vinnare av Swedish Photography Award 2019 by Sandeng.
Dunkers kulturhus 20 oktober 2019 – 9 februari 2020.
Vernissage och prisutdelning 19 oktober 14.00
Pressvisning 17 oktober klockan 11.00 (Anmälan till dennis.nilsson@helsingborg.se). 

Fotografen och filmaren Albin Biblom tilldelades Swedish Photagraphy Awards 2019. Nu visas hans högaktuella utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Med visuell styrka, förrädisk vacker estetik och ett stort engagemang lyfter han frågor om fångenskap, kontroll och gränsen mellan att äga och älska. En utställning som belyser människans komplexa förhållande till naturen och det sköra i vår existens.

”En konstnär som världen behöver se” sade juryn och nu ges alltså möjligheten i Helsingborg. Albin Biblom är utbildad i New York och Amsterdam. Han är en berättande konstnär som arbetar med bilden som vittnesmål. I hans utställning på Dunkers lyfter Albin Biblom med visuell styrka, vacker estetik och engagemang frågor om fångenskap, kontroll och gränsen mellan att älska och äga. Men hans uttryck skriver inte betraktaren på näsan. Han öppnar upp för dina egna tankar om människans komplexa förhållande till naturen och det sköra i vår existens. Utställningen består av fyra projekt (Rivers, Dreamers, Curiosity and Control, Mechkar, The Journals of Mandeville) cirka 600 kvadrat utställningsyta, cirka 100 verk i olika format, 2 filmer och utrymme för pedagogik och filosofiska samtal.

Pressvisning 17 oktober 11.00
Under pressvisningen möter du Albin Biblom, Jonas Wettre från Sandeng och utställningens curator Charlotta Jönsson. Du anmäler dig till dennis.nilsson@helsingborg.se senast 16 oktober.

Swedish Photgraphy Award och Sandeng
Swedish Photography Awards är ett fotopris som lyfter fram svensk fotografi med syfte att ge en eller flera fotografer ett ekonomiskt stöd och en utställning som kan bidra till att hen kan ta ett steg vidare i sitt konstnärskap. Initiativtagare till priset är en av Sveriges främsta och mest respekterade bildproducenter, Sandeng printspace, som arbetat med fotografer i tio års tid. Priset delades för första gången ut 2018 och tilldelades då den fotobaserade konstnären Trinidad Carillo. Kriterierna för att få Swedish Photography Award är att personen är svensk och/eller bosatt/verkar från Sverige. Att personen inte har en stark institution i ryggen, att personen kan vara i behov av ett ekonomiskt stöd eller större synlighet. Juryn består av Cooper & Gorfer, Nette Johansson, Hasse Persson, Håkan Ludwigson, Johan Brink, Mia Bengtsson Plynning och juryns ordförande Jonas Wettre.

– Albin Biblom är med sina utbildningar på ICP i New York och Rietveld Academy i Amsterdam något av en outsider i svensk fotografi och svenskt konstliv. Men hans unika konstnärskap har en oöverträffad skärpa i samtiden och är angelägnare än någonsin, säger Hasse Persson – jurymedlem.

Ett filmklipp med Albin i utställningen

Pressbilder

Kontaktpersoner

Charlotta Jönsson, utställningsproducent/curator Dunkers kulturhus.
Charlotta.jonsson@helsingborg.se eller 070-261 74 07

Jonas Wettre, Sandeng, Juryns ordförande.
jonas@sandeng.se eller 031-40 28 44

Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55