Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinformation/inbjudan från Fredriksdal museer och trädgårdar 2 september 2009

Potatisfest avslutar kunskapsprojekt
Nu skördar elever sina odlingar på Fredriksdal museer och trädgårdar

Nu på fredag den 4 sep kommer 54 elever, 22 föräldrar och lärare från årskurs 1-2 på Raus Planterings skola till Fredriksdal museer och trädgårdar för att skörda och ha potatisfest! Det är finalen på Potatisprojektet, som varat under hela våren. Eleverna ska skörda sina potatisodlingar, och bl a kora den godaste sorten, den finaste färgen, tyngsta, lättaste, största och minska potatisen. Det blir också roliga potatisaktiviteter och en gemensam potatismiddag!

Förbättra kunskapsutvecklingen
Potatisprojektet är ett samarbete mellan Kulturförvaltningen, Socialförvaltningen och Skol- och fritidsförvaltningen. Syftet har varit att förbättra kunskapsutvecklingen för elever i årskurs 1-2. En utvärdering av detta kommer att göras när projektet är slut. Med potatisen i centrum har alla skolans ämnen kunnat integreras. Även elevernas föräldrar har varit delaktiga. "Det har varit väldigt roligt att arbeta med dessa elever", säger Fredriksdals museipedagog Karin Hjelmér, "de är så positiva, nyfikna och har en sådan entusiasm!".

Nu blir det alltså avslutningsfest! På fredag kl 9-11.30 fylls Fredriksdal med potatisaktiviteter, och sedan blir det festmiddag med bl a potatismos i olika färger.

Teoretiska kunskaper omsatta i praktiken
Potatisfesten är den femte och sista träffen på Fredriksdal. Alla Fredriksdals pedagoger har varit engagerade och projektet har integrerat kultur- och naturhistoria såväl som ekologi och kretsloppstänkande. De teoretiska kunskaperna har omsatts i praktiska aktiviteter. Under våren har eleverna bl a satt potatis, lärt sig om jorden och vad potatisar behöver för att kunna växa. De har gräddat rårakor i den gamla spisen på Lillarydsgården, kupat och lärt sig skillnaden mellan skadedjur och nyttodjur i odlingarna. Projektet har sedan fortsatt i skolan, där alla ämnen involverats.

Prisbelönt projekt blir bok
Ett av delmålen med projektet är att de erfarenheter man gör ska komma hela skolan till del. Socialförvaltningen kommer också att producera en bok och en film om projektet. Fredriksdal museer och trädgårdar fick pris för Potatisprojektet under Nordiska museikonferensen i våras.

Bifogat finns beskrivning av hela Potatisprojektet.

Välkommen att delta i Potatisfesten på fredag! Aktiviteter och skörd pågår kl 9-11.30, därefter blir det festmiddag kl 11.30 - ca 12.00.

Vad: Potatisfest med Raus Planterings skola
Var: Köksträdgården på Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborg
När: Fredag den 4 september kl 9-12
För mer info: Kontakta museilektor Karin Hjelmér, tel 042-10 45 06, karin.hjelmer@helsingborg.se

Annika Malmgren
Press- och informationsansvarig
Head of communication

Fredriksdal museer och trädgårdar
Sofiero slott och slottsträdgård

Tel +46 (0)42 10 45 46 (00 vx)
Mob +46 (0)706 29 17 54
Fax +46 (0)42 10 45 10

Gisela Trapps väg 1
S-254 37 Helsingborg, Sweden
annika.malmgren@helsingborg.se

www.fredriksdal.se
www.sofiero.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterade event