Gå direkt till innehåll
Pressträff kring corona: "ett fortsatt mycket allvarligt läge"

Pressmeddelande -

Pressträff kring corona: "ett fortsatt mycket allvarligt läge"

Helsingborg är just nu centrum för smittspridningen i Skåne och läget inom vården är ansträngt. Representanter från staden och Helsingborgs lasarett uppmanade under en gemensam pressträff invånare att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen.  

- Läget i Helsingborg och i Skåne fortsätter att förvärras. Helsingborg är centrum för smittspridningen i Skåne som det ser ut nu. Vi ser dock en förändring och det är att människor vistas mindre på platser med shopping, nöjen och kollektivtrafik och det är hoppingivande, säger Henrik Persson, samhällsanalytiker.

Harald Roos, sjukhuschef på Helsingborgs lasarett, berättar att smittspridningen har stor inverkan på sjukvården:

- Vi har fått öppna en till intensivvårdsavdelning och det kräver stora omställningar bland personalen. Vi har även många patienter med covid-19 som behöver vårdas på en vanlig avdelning. Det innebär att vi behöver ställa om annan vård vilket är oerhört olyckligt för våra patienter. Det är viktigt att vi kan vända trenden och komma tillbaka till hanterbara nivåer av smitta i samhället. Vi måste alla hjälpas åt så att vi planar ut vågen.

Harald Roos nämnde även vikten av samarbete mellan olika aktörer.

- Vi är beroende av att samarbeta med andra aktörer och just nu har vi ett gott samarbete inom regionen där vi har möjlighet att skicka patienter till Kristianstad och Malmö/Lund. Även samarbetet med Helsingborgs stad är av oerhört stor betydelse, säger han.

Annika Andersson som är omsorgsdirektör i Helsingborgs stad betonade att det finns ett tydligt samband mellan smittspridningen i det omgivande samhället och smittspridningen på vårdboenden och uppmanade invånare att följa rekommendationerna.

- Vi hjälps åt men vi behöver också hjälp av våra invånare. Vill ni hjälpa vårdpersonalen måste ni följa rekommendationerna. Personalen gör ett fantastiskt jobb men vi måste alla bidra.

Under de fyra sista dagarna innan jullovet kommer årskurs 7-9 i Helsingborgs stads skolor gå över till distansundervisning.

- Utifrån det epidemiologiska läget vi befinner oss i nu bedömer smittskyddsläkaren i Skåne att distansundervisning är en lämplig åtgärd. Grundsärskolan berörs inte, inte heller de elever som utifrån rektorsbedömning är i behov av extra stöd i sitt lärande. Vårdnadshavare och elever har fått informationen under morgonen, säger utbildningsdirektör Tony Mufic.

Tony Mufic betonade vikten av att försöka bromsa smittkedjorna även under det kommande jullovet. Det gjorde även stadsdirektör Palle Lundberg:

- Vi har ett fortsatt mycket allvarligt läge. Vi som stad gör allt vi kan och nu är det upp till dig som invånare. Vad vi gör nu avgör hur situationen kommer se ut nästa år, säger Palle Lundberg.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55