Gå direkt till innehåll
Pressträff: Vårdnadshavare uppmanas prata med sina barn inför jullovet

Pressmeddelande -

Pressträff: Vårdnadshavare uppmanas prata med sina barn inför jullovet

Under en gemensam pressträff uppmanade Helsingborgs stad, Polisen och Räddningstjänsten vårdnadshavare att bland annat se till att fyrverkerier används på ett ansvarsfullt sätt under kommande jul- och nyårshelg.  

Sjukvården är hårt ansträngd just nu och behöver inte ytterligare belastning, säger Peter Karström från Polisen.

Staden, Polisen och Räddningstjänsten har tillsammans jobbat med förberedelser inför de kommande helgerna. Säkerhetsstrategen Emma Stedt på Helsingborgs stad menar att det finns risk att pandemin kommer påverka läget.

- Tristessen hos unga är hög och många verksamheter är stängda. Det finns en stark längtan att livet ska återgå till det normala. Vi vet av erfarenhet att det kan bli stök med smällare och fyrverkerier och i värsta fall kan det påverka viktiga samhällsfunktioner. Staden har tillsatt extra resurser såsom utökad bemanning av mobila teamet och trygghetsvärdar men vi vill gärna göra vårdnadshavare och andra vuxna delaktiga i vårt arbete, säger hon.

Ett brev till vårdnadshavare och vuxna förebilder har gått ut via lokala nätverk. Brevet finns också på stadens webbplats. I brevet uppmanas vuxna att ha en dialog hemma kring fyrverkerier och vad barnet gör under ledigheten. Fritid Helsingborg har ställt om sin verksamhet och kommer bland annat att hålla digitala aktiviteter.

- Vi jobbar med att skapa en vuxennärvaro där barnen finns och vi arbetar uppsökande. I våra kanaler informerar vi om vart man kan vända sig om man behöver prata med en vuxen, säger Daniel Nilsson, fritidschef.

Både Räddningstjänsten och Polisen brukar uppleva en ökad arbetsbelastning under jul- och nyårshelgen och det är bland annat felaktig användning av fyrverkerier som ligger bakom.

- Vi genomför tillsyn av återförsäljare och säkerställer att de känner till gällande regler och att de är ostraffade. Vi står beredda med operativ bemanning men vi hoppas att allmänheten ska hantera produkterna med försiktighet och att vårdnadshavare inte köper ut fyrverkerier till sina barn då det är olagligt, säger Dennis Nilsson från Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Den förhoppningen delar Peter Karström från Polisen:

- Det finns ett regelverk kring fyrverkerier men vi ser allt oftare att det inte följs. Vi kommer att finnas på plats ute och prata med ungdomar och vårdnadshavare, och vi kommer att förverka pyroteknik som hanteras felaktigt. Varje år uppsöker många akutsjukvård på grund av fyrverkerier men just nu är sjukvården hårt ansträngd och behöver inte ytterligare belastning, säger han. 

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) uppmanade alla att följa rådande rekommendationer kring coronaviruset även under julledigheten:

- Vi befinner oss fortfarande i ett mycket allvarligt läge och det är viktigare än någonsin att vi följer rekommendationerna. Samtidigt vet vi att det finns ökad risk för stök och oro under den här perioden men vi har en god beredskap inom staden och ett bra samarbete med Räddningstjänsten och Polisen.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55