Gå direkt till innehåll
Relationsinstitutet flyttar in på Dunkers kulturhus

Pressmeddelande -

Relationsinstitutet flyttar in på Dunkers kulturhus

DUNKERSSCEN
Relationsinstitutet 
19 mars 2015 19.30 - 20.30

Nu är det premiär för Relationsinstitutet på Dunkers kulturhus. Först ut är ett panelsamtal om förändrade synsätt på relationer och familjebildningar. Hör en författare, en politiker, en sociolog och en relationsanarkist diskutera vad kärleksförhållanden och familjeliv betyder idag.

Relationsinstitutet grundades 2012 för att driva normkritisk och filosofisk tankeutveckling kring relationer. Främsta kanalen för institutet har varit webbsidan relationsinstitutet.org. Men nu inleds alltså ett samarbete med Dunkers kulturhus. Relationsinstitutets grundare Simon Ceder är moderator för samtalen.

19 mars går alltså startskotet för relationsinstitutet på Dunkers och det blir ytterligare ett tillfälle under våren, samt en fortsättning under hösten. Konceptet är vad det låter. Det samtalas kring relationer av olika slag. Till samtalen bjuds författare, akademiker, konstnärer och kulturprofiler in. Till första tillfället, som har titeln ”tills döden skiljer oss åt”, kommer författaren Ninni Holmqvist, miljöpartisten Anders Wallner, sociologen Anne Sofie Bach och relationsanarkisten Harald Stribén. Självklart släpps besökarna in till frågestund efter samtalet.

Tills döden skiljer oss åt
Sambo, särbo, singel. Gift, änka, omyndig. Monogam, polyamorös, relationsanarkist. I dagens samhälle finns olika sätt att organisera sina nära relationer, men också olika sätt att tänka kring relationer. Vad sätter gränserna för vad vi vill ha? Normer, lagar, våra gener eller kanske uppfostran? Idag är vi i Sverige inte längre monogama i bemärkelsen att vi bara har en partner, utan i flesta fall seriellt monogama, det vill säga har ett flertal partners efter varandra. Men många personer organiserar sina relationer även bortom monogamin. Vad har vi egentligen för relationsformer idag (vän, partner, älskare med flera) och vad händer när en relation inte passar in i en enda av dessa kategorier? Några generationer tillbaka hade äktenskapet en betydligt starkare position, fast då inte alltid kopplat till kärlek eller attraktion. Äktenskapet reglerade släktträd, arv och barnafödsel och gällde tills döden skiljde parterna åt. I dagens snabbt föränderliga samhälle är det snarare livet som skiljer parterna åt.

Medverkande

- Anders Wallner – Miljöpartiets partisekreterare och lever i storfamilj/tjärnfamilj.
- Ninni Holmqvist – författare, född 1958, gjorde en uppmärksammad debut 1995 med novellsamlingenKostym. Ninni fick Ludvig Nordström-priset 2010 och kom i höstas ut med romanenPrecis som att börja om, fullspäckad med intressanta relationsskildringar.
- Harald Stribén – driver webbforumet Polyheart och organiserar själv sina relationer utifrån relationsanarkistiska idéer.
- Anna Sofie Bach – doktorand i sociologi vid Köpenhamns universitet. Forskar om män som är gifta med karriärskvinnor och hur det påverkar identitet, makt med mera. Anna Sofia har också ett bredare intresse i frågor om familj, jämställdhet och könsroller.

Vad: Relationsinstitutet, Tills döden skiljer oss åt
Var: Dunkers kulturhus, RumEtt
När: 19 mars 19.30 – 20.30
Hur: 120 kronor ordinarie entré. Med kulturkort 95 kronor.

Arrangemangskontakt: Helena Cedrins, arrangemangsproducent Dunkers kulturhus.
0733 – 80 38 2 eller helena.cedrins@helsingborg.se

Presskontakt: Dennis Nilsson, Pressansvarig kulturförvaltningen. 042-10 42 32 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55