Gå direkt till innehåll
Foto 1: Otto Nilsson Foto 2: Ingeborg Hall
Foto 1: Otto Nilsson Foto 2: Ingeborg Hall

Pressmeddelande -

Skåneförfattaren William Lengertz flyttar in på Kulturmagasinet i Helsingborg

William Lengertz är författaren och antikvariatsinnehavaren som föddes i Linderöd 1891. Med ett brinnande intresse för hembygdsrörelsen och kulturlivet i Skåne instiftade han en fond som innehåller två årliga kulturpriser som delats ut sedan 1967. Ett litteraturpris och ett konstpris, som idag förvaltas av Skånes hembygdsförbund. 25 september får William, årets pristagare (författare Conny Palmkvist och konstnär Sven-Ingvar Johansson) och Skånes hembygdsförbund en utställningsplats på Kulturmagasinet i Helsingborg.

Lengertz pris heter det kulturpris som William Lengertz fond ligger till grund för. Priset har delats ut sedan 1967 och i år tilldelas priset Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist och Osbykonstnären Sven-Ingvar Johansson. Fonden förvaltas av Skånes hembygdsförbund som också utser pristagarna. 25 september ska pristagarna och grundaren hyllas med en mindre utställning på Kulturmagasinet i Helsingborg.

- Priset har långa anor men det är särskilt kul att få presentera pristagarna i Lengertz gamla hemstad. Utställningen kommer att stå mellan 25 september och 26 november och innehåller information om William Lengertz, årets pristagare och även om Skånes hembygdsförbund, säger Per-Magnus Johansson som är antikvarie på Kulturmagasinet/Helsingborgs museer.

    Litteratören och antikvariatsbokhandlaren
    William Lengertz debuterade som litteratör och journalist i dagstidningar som Öresundsposten och Helsingborgs dagblad. William var en flitig skribent och ämnen som hembygden och skånska personligheter var av största intresse. William skrev publikationer som Jul vid sundet, Hälsingborgarens egna jultidning, Poesi från födelsebygden, Boken om hembygden och Min kulörta bok som har undertiteln Skånska porträtt, händelser och minnen.
    1918 startade William en bokhandel på Bruksgatan 11 i Helsingborg. Därefter flyttade han till Lund och sedan öppnade han ett antikvariat i Malmö där han sen också bosatte sig. Lengertz antikvariat blev framgångsrika och tog plats som institutioner i Lund och Malmös kulturliv. Starten på Lengertz framgångsrika karriär var i Helsingborg och nu berättas hans historia på Kulturmagasinet.

    - Det är ett kulturpris som delats ut sedan 1967. Det har gått till både etablerade konstnärer och författare och de som står i början av sin bana. Inte minst under de två senaste åren har kulturpriser som detta varit viktiga. Det är särskilt roligt att berätta om William Lengertz och kulturpriset i Helsingborg eftersom han under en tid var verksam i staden som antikvariatsbokhandlare, säger Pia Sander som är Skånes hembygdsförbunds kanslichef.

      Öppning av utställningen om William Lengertz
      Öppningen av utställningen sker 25 september klockan 13:00. På plats finns årets pristagare samt representanter från Kulturmagasinet och Skånes hembygdsförbund.


      Kontaktpersoner

      Pia Sander, kanslichef Skånes hembygdsförbund.
      Tel: 046 – 15 80 73 eller Mobil: 0709 - 14 96 40

      Pelle Johansson, antikvarie Kulturmagasinet/Helsingborgs museer
      0702-10 45 21 eller per-magnus.johansson@helsingborg.se

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

      Kontakter

      Presstjänsten

      Presstjänsten

      Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55