Gå direkt till innehåll
Visionsbild som visar ungefär hur Södra Storgatan är tänkt att se ut efter ombyggnaden.
Visionsbild som visar ungefär hur Södra Storgatan är tänkt att se ut efter ombyggnaden.

Pressmeddelande -

Södra Storgatan byggs om för säkrare trafik

Måndagen den 28 augusti börjar en omfattande ombyggnad av Södra Storgatan för en säkrare trafikmiljö. Arbetet beräknas pågå under cirka ett och ett halvt års tid. Gatan byggs bland annat om för att förbättra för gående och cyklande, vi bygger upphöjda korsningar för lägre hastigheter och sätter upp bättre belysning. Samtidigt som gatan byggs om genomför Öresundskraft och NSVA ledningsarbeten. Går det som planerat blir alla arbeten med gatan klara kring årsskiftet 2024-2025.

Arbetet med att bygga om Södra Storgatan sker i etapper och vi börjar arbeta mellan Prästgatan och Trädgårdsgatan samt på Södra Kyrkogatan vid Mariakyrkan. Arbetet fortsätter sedan mellan Prästgatan och Himmelriskgränd och vidare norrut. Under hela tiden som vi bygger om blir det begränsad framkomlighet på Södra Storgatan och omledning av trafik via sidogator. Under delar av projektet blir vissa sträckor på gatan helt avstängda för trafik.

Samtidigt som vi bygger om gatan utför Öresundskraft och NSVA ledningsarbeten för bland annat vatten och avlopp, fjärrvärme och gas till uteserveringar.

– Södra Storgatan är mysig gata med mycket liv och många olika verksamheter. Det är en smal gata med mycket ledningar under marken vilket är en av anledningarna att det tar tid att bygga om gatan. Arbetet kommer att märkas för de som bor, har verksamhet och rör sig på gatan. Det kommer att synas, höras och störa, men vi har en kontinuerlig dialog med de som berörs mest och gör vårt absolut bästa för att störa så lite som möjligt. Försök ha tålamod och tänk på hur fint det kommer bli sen när vi har lyft hela stråket mellan Hälsovägen och Trädgårdsgatan, säger Sofie Svedström, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Det här gör vi:

  • Vi skapar en cykelgata där cyklister har företräde på gatan.
  • Vi breddar trottoarerna och skapar mer plats åt gående.
  • Vi genomför hastighetsdämpande åtgärder. Bland annat sänker vi hastighetsgränsen från 40 till 30 km/h och bygger upphöjda korsningar.
  • Vi förbättrar belysningen, bland annat med historiska lyktstolpar.
  • Öresundskraft och NSVA utför ledningsarbeten.

Så här påverkas de som rör sig i området
Det blir störningar i trafiken med begränsad framkomlighet och avstängningar på Södra Storgatan. Det går att komma fram under hela byggtiden till fots eller med cykel. Biltrafik leds om via alternativa vägar i etapper och i perioder kan det vara avstängningar som innebär att det inte går att köra fram till dörren på vissa adresser. Vi kommer även att behöva ta parkeringsplatser i anspråk under tiden vi bygger om men det blir samma antal parkeringsplatser kvar efter ombyggnaden.

För mer information kontakta:
Sofie Svedström, projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen.
Tel: 0730 98 96 16, e-post: Sofie.Svedstrom@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55