Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Stölder på LSS-boende anmäls enligt lex Sarah

Vid tre tillfällen har saker och pengar försvunnit från ett LSS-boende. Då stöld är en kränkning mot den personliga tryggheten gör vård- och omsorgsförvaltningen en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande.

– För oss är detta jätteallvarligt. Våra hyresgäster ska kunna känna sig trygga i sitt boende, säger Marie Strömberg, verksamhetschef vård- och omsorgsförvaltningen.

Utredningen har inte kunnat identifiera hur stölderna har gått till eller vem som begått brotten. För att undvika att fler stölder sker har verksamheten uppdaterat och repeterat dels säkerhetsrutinerna kring hur hyresgästernas värdesaker ska hanteras och dels rutinerna för hur nycklar ska skötas och nyckelbrickor registreras.

Stölderna har polisanmälts.

Mer information

Marie Strömberg, verksamhetschef, vård- och omsorgsförvaltningen
0730-79 07 02
marie.stromberg@helsingborg.se

Carina Nanker, kommunikatör
070-832 90 69
carina.nanker@helsingborg.se

Lex Sarah

Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som innebär att medarbetare inom omsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom alla verksamheter som arbetar utifrån socialtjänstlagen (till exempel äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning). Efter internutredning beslutas om en anmälan enligt lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO:s ansvar

IVO ska ta del av huvudmannens utredning och slutsatser beträffande händelseförlopp, möjliga orsaker och åtgärdsbehov. Om huvudmannens slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet. Om lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om det framkommer andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55