Gå direkt till innehåll
På bild 1: Noah Mousbah i föreställning Stockholm Syndrome. På bild 2: ”I don’t need a man, I need a hero” av Josefine Axelsson. Noah och Josefine är två av tio som tilldelas arbetsstipendium av Kulturnämnden i Helsingborg 2021.
På bild 1: Noah Mousbah i föreställning Stockholm Syndrome. På bild 2: ”I don’t need a man, I need a hero” av Josefine Axelsson. Noah och Josefine är två av tio som tilldelas arbetsstipendium av Kulturnämnden i Helsingborg 2021.

Pressmeddelande -

Stor konkurrens när arbetsstipendier tilldelas konstnärer och kulturaktörer i Helsingborg

Pandemin har utmanat tillvaron för våra konstnärer på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Kulturnämndens utlysning av tio arbetsstipendier har därför också tilldragit sig ett stort intresse och det är lätt att konstatera att staden har flera framstående konstnärer och kulturaktörer.

Kulturnämnden har utlyst tillfälliga stipendier för 2021. Arbetsstipendierna är riktade till de som särskilt drabbats av pandemin och ska ses som en uppmuntran och komplement till andra former av stöd på lokal, regional och statlig nivå. Bedömning och förslag till urval av de sökandes meriter har gjorts av fristående expertgrupp.

- Vi är glada över att Kulturnämnden haft möjligheten att under året som gått förstärka de olika ekonomiska stöden till kulturlivet med anledning av pandemin. Att också så här kunna gå ut med arbetsstipendier till ett antal enskilda professionella kulturskapare i staden under pågående pandemi känns särskilt viktigt, säger kulturnämndens ordförande Cecilia Engström.

    Stödet uppgår till 30 000 kr och ges med lika belopp till samtliga stipendiater. Biträdande förvaltningschef på kulturförvaltningen Helsingborgs stad Mats Hallberg kommenterar:

    - Konkurrensen har varit tuff med många kvalificerade sökande. Och även om vi inte kan glädja alla med ett stipendium så har vi kanske kunna bidra till att sätta ljus på arbetsvillkoren för våra professionella kulturaktörer.

    Av 21 antal sökanden skulle tio stycken stipendiater väljas ut. Två av som tilldelas stipendiet är skådespelerska Noah Mousbah och konstnär Josefine Axelsson. De säger såhär om att tilldelats stödet:

    - Jag tänker mig detta som en bekräftelse på att Helsingborgs stad lyfter konstnärers enskilda arbete och att vi även samverkar och gör konstnärers arbete till en självklart synlig del i samhällsbyggandet. Jag känner mig stärkt, hedrad och ser positivt på kommande arbetsdagar, säger konstnär Josefine Axelsson.

    - Det känns underbart att det konstnärliga arbete som jag har gjort och som jag fortsätter att göra uppskattas. Stödet kommer hjälpa mig att fortsätta utveckla och sprida improviserat drama lokalt och globalt, säger skådespelerska Noah Mousbah.

    Kontaktpersoner

    Cecilia Engström, kulturnämndens ordförande, (KD), Helsingborgs stad. 0736-83 99 90 eller cecilia.engstrom@helsingborg.se

    Mats Hallberg Biträdande förvaltningschef Kulturförvaltningen Helsingborgs stad. 0730-28 22 53 eller mats.hallberg@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

    Relaterat innehåll