Gå direkt till innehåll
Skaparna av Sustainable Food Waste Appen vinner årets miljöpris för sin innovation som hjälper livsmedelsföretag att minska matsvinn.
Skaparna av Sustainable Food Waste Appen vinner årets miljöpris för sin innovation som hjälper livsmedelsföretag att minska matsvinn.

Pressmeddelande -

Sustainable Food Waste Appen vinner Helsingborgs miljöpris 2023

Skaparna av Sustainable Food Waste Appen vinner årets miljöpris för sin innovation som hjälper livsmedelsföretag att minska matsvinn. Vinnaren presenterades på näringslivsträffen HBG Frukost idag, där grundarna gratulerades med diplom och en vinstcheck på 50 000 kronor.

Varje år delar Helsingborgs stad ut miljöpriset till en eller flera aktörer som gjort en viktig insats för klimatet eller miljön. I år prisas Jacob Petersson och Nazih Hazime som grundat Sustainable Food Waste Appen, det digitala verktyget som räddat över 124 ton mat från att slängas.

- Vi är stolta över att vår innovation inte bara uppmärksammas, utan att den också är ett bevis på vårt engagemang för att tillsammans med våra kunder och partners – varav många med säte i livsmedelsnavet Helsingborg – skapa en mer hållbar bransch. Nu vill vi fortsätta driva förändring inte bara inom Sveriges gränser utan också över Europa och vidare ut i världen, säger Nazih Hazime, grundare av företaget Sustainable Food Waste.

Temperaturavvikelser i livsmedel kan mätas och analyseras med hjälp av en databas utvecklad av Sustainable Food Waste. Analysen visar hur livsmedels hållbarhet påverkas, en lösning som kan gynna flera aktörer i livsmedelsbranschen.

- Näringslivet är avgörande för att klara av den gröna omställningen. Det arbete som Sustainable Food Waste gör är ett av många exempel på detta. Det är glädjande att få uppmärksamma ett företag vars innovation bidrar till att flytta livsmedelsbranschens klimat- och miljöarbete framåt, säger Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande och tillägger:

- Det har varit många nominerade detta år. Det är oerhört roligt att se engagemanget för att vi ska klara av den gröna omställningen tillsammans i Helsingborg.

Juryns motivering

Sustainable Food Waste har med hjälp av ny teknik, samarbete och ett särskilt fokus på hållbarhet lyckats med något alldeles unikt - en innovativ och användarvänlig produkt för att rädda och omfördela livsmedel. Med SFW-appen har livsmedelsbranschen ett analysverktyg som kan bidra till att minska matsvinnet orsakat av temperaturavvikelser. Jacob och Nazih förstår sig på och möter branschens behov, vilket ger besparingar på både miljö och ekonomi samt ökad samhällsnytta.

För mer information

Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande, 072-467 15 85 amir.jawad@helsingborg.se

Jacob Petersson, Sustainable Food Waste, 076-020 83 83 jacob@sustainablefoodwaste.se

Julia Roth, miljöstrateg Helsingborgs stad, 072-178 27 36 julia.roth@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen