Gå direkt till innehåll
Temperaturmätning EU - årets tal hålls den 15 september, klockan 9.00, av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Temperaturmätning EU - årets tal hålls den 15 september, klockan 9.00, av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Pressmeddelande -

Talet om tillståndet i unionen 2021 – med eftersnack!

Den 15 september 2021 är det dags för det årliga talet om tillståndet i den Europeiska unionen (EU). Samla dina kollegor eller elever för att se talet tillsammans med oss på Europa Direkt Skåne.

I september varje år håller EU-kommissionens ordförande ett tal i Europaparlamentet om tillståndet i unionen. Talet som hölls första gången 2010 belyser det gånga året, brådskande utmaningarna i EU och blickar även framåt mot prioriteringarna för det kommande året. Årets tal hålls den 15 september, klockan 9.00, av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Talet kan följas med svensk tolkning för den som önskar. Efter talet kommer Europaparlamentets ledamöter att ha en debatt som även den går att följa.

- Genom att följa talet får vi inblick i hur det europeiska samarbetet fungerar, vilka utmaningar vi står inför i Europa och hur EU-länderna samarbetar för att nå de bästa lösningarna för EU:s framtid, säger arrangören Jenny Tellström.

- Vi har bjudit in Anamaria Dutceac Segesten som är universitetslektor i Europastudier från Lunds universitet. Hon kommer att kommentera talet och svara på deltagarnas frågor, och det ska bli väldigt spännande att höra hennes tolkning av årets tal, säger arrangören Amanda Lindblad.

- Framförallt vill vi uppmana gymnasielärare runt hela Skåne att se talet med sina elever. Talet kan utgöra en bra grund för samtal om EU:s politiska system, framtida utmaningar och europeiska värden, säger arrangören Lia Sandberg.

    Talet kan liknas vid det som årligen hålls av USA:s president inför kongressen. Där samlas miljontals amerikaner årligen framför TV-rutorna för att lyssna när presidenten håller i ”State of the Union”. Kanske vill du i år samla dina kollegor eller elever för att se talet tillsammans med oss på Europa Direkt? Europa Direkt organiserar ett digitalt evenemang på Facebook där talet sänds live och deltagare får möjlighet att chatta och ställa frågor till en Europa-expert.

    Ibland kan EU-politiken känns avlägsen, men besluten som fattas inom EU påverkar vår vardag mer än många tror. Detta talet är en fantastisk möjlighet att ta del av det viktigaste som hänt inom europeisk politik det senaste året.

    Evenemanget är ett samarbete mellan Europa Direkt-kontoren i Lund, Sydskåne, Hässleholm och nordvästra Skåne.

    Datum: 15 september

    Tid: 09.00

    Läs mer om eventet här: https://www.facebook.com/events/206473868126175?ref=newsfeed

    Mer information:

    Jenny Tellström, Samordnare Europa Direkt Skåne Nordväst

    042-10 55 80, Jenny.Tellstrom@helsingborg.se

    Amanda Lindblad, EU-koordinator Europa Direkt Hässleholm

    0451-26 82 47, amanda.a.lindblad@hassleholm.se

    Lia Sandberg, Verksamhetsledare Europa Direkt Sydskåne

    0416-272 31, lia.sandberg@sjobo.se

    Kristina Sandberg Hribinic, verksamhetsansvarig Europa Direkt Lund

    kristina.sandberghrbinic@lund.se

    Ämnen

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55