Gå direkt till innehåll
Lisbeth Davidsson, tf verksamhetschef, Helsingborgs stad. Foto: Thomas Rödin Hulth.
Lisbeth Davidsson, tf verksamhetschef, Helsingborgs stad. Foto: Thomas Rödin Hulth.

Pressmeddelande -

Våldsutsatta i Helsingborg kan få hjälp med bostad

Nu finns en möjlighet för våldsutsatta att få social förtur till en bostad. Det är socialförvaltningen i Helsingborgs stad som beviljar social förtur. Bostäderna tillhandahålls av Helsingborgshem och målsättningen är att erbjuda en lägenhet inom sex månader.

– En trygg bostad är många gånger en förutsättning för att våldsutsatta ska kunna skapa en ny tillvaro fri från våld, för sig och sina barn. Social förtur i bostadskön är en av satsningarna som staden gör för att växla upp arbetet mot våld i nära relation. Vi arbetar också vidare med att utöka det våldsförebyggande arbetet och med att öppna ett Familjefridscentrum tillsammans med polis, åklagare och region, säger Lisbeth Davidsson, tf. verksamhetschef på socialförvaltningen, Helsingborgs stad.

Social förtur till bostad vänder sig till alla vuxna helsingborgare som utsatts för hot eller våld av partner eller annan närstående. För att få social förtur ska personen varit folkbokförd i kommunen i minst ett år. Hen behöver också stå i det kommunala fastighetsbolaget Helsingborgshems bostadskö, eftersom den egna kötiden alltid används i första hand för att få en bostad.

Fakta
Om social förtur beviljas hamnar personen i en förturskö. Målsättningen är att en bostad kan erbjudas inom sex månader, men det kan ta längre tid. När en bostad erbjuds är det den som gäller. Det kommer tyvärr inte erbjudas några andra alternativ ifall personen tackar nej.

Bakgrunden till att staden nu har infört social förtur till bostad för våldsutsatta har sin grund i ett beslut av Helsingborgs stads kommunfullmäktige den 20 september 2022.

Presskontakt
Lisbeth Davidsson, verksamhetschef, socialförvaltningen i Helsingborgs stad, lisbeth.davidsson@helsingborg.se, 0702-10 65 34.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

David Levin

David Levin

Presskontakt Socialförvaltningen 076-629 76 51 Socialförvaltningen