Gå direkt till innehåll
Foto: Kulturmagasinet/Helsingborgs museer. På bild 1: Konservator Sofia Rydell med en av vagnarna. Bild 2: Bilden med en förspänd vagn föreställer den så kallade Ingelssons kupé. Vagnen tillverkades i slutet av 1800-talet på beställning av Stockholms
Foto: Kulturmagasinet/Helsingborgs museer. På bild 1: Konservator Sofia Rydell med en av vagnarna. Bild 2: Bilden med en förspänd vagn föreställer den så kallade Ingelssons kupé. Vagnen tillverkades i slutet av 1800-talet på beställning av Stockholms

Pressmeddelande -

Vård när de skånska hjulen slutat snurra

Bakom kulisserna på Helsingborgs museer pågår nu ett omfattande arbete med att konservera Helsingborgs museers vagnsamling. Vagnarna, som tidigare förvarats på ett externt magasin på grund av platsbrist, förvaras idag i nybyggda Öppet magasin på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Den stora vagnsamlingen kommer mestadels från Helsingborgsregionen och har tidigare tillhört förmögna familjer som till exempel familjen Wachtmeister på Kulla Gunnarstorp. Vagnarna bär på en spännande historia som nu rullas ut för allmänheten via det Öppna magasinet.

Kalesch, Chaisse, landå, jigg och char a bang. Det är namnet på några av de vagnar som nu vårdas med öm hand på Helsingborgs museer. Vagnar som är mestadels från Helsingborgs regionen Nordvästra Skåne bär på spännande berättelser som ska visas för besökare i utställningen Öppet magasin som ligger på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. För den vetgirige är denna samling guld värd då man kan lära sig om traktens förmögna familjer. I samlingen finns bland annat en Kalesch som tillhörde familjen Wachtmeister, en jaktvagn som donerades av godsägare Clairfelt på Rosenholm utanför Mörarp och två pampiga begravningsvagnar från E. Liljas begravningsbyrå. Sofia Rydell är en av konservatorerna som vårdar vagnarna.

- Arbetet handlar om att bevara vagnarna för framtida generationer. Vi forslar hit dem till en miljö som håller ett speciellt klimat vilket är en del av preventiva konserveringen vilket ger rätt förutsättningar för ett långt liv trots att hjulen slutat snurra i den bemärkelsen. Vi går igenom vagnarna grundligt och tar bort smuts och damm som kan ha samma negativa effekt som dåligt klimat, att det leder till mögel och rost. Konserveringsbehovet ser olika ut för olika vagnar. En del av vagnarna är i bättre skick och en del märkta av tidens tand. Det gäller att vara varsam, säger konservator Sofia Rydell.

Den ena delen av arbetet består såklart av att bevara vagnarna rent fysiskt men även vagnarnas historia får genom Helsingborgs museers arbete en chans att överleva för framtida generationer.

- I vårt uppdrag ingår det att levandegöra historia och det här tycker jag är ett ypperligt exempel på hur det kan gå till. Utställningsytan Öppet magasin, som stod klart 2020, ger oss goda förutsättningar för att kunna förmedla de berättelser som sitter insprängt i träslagen, historierna som är insydda i klädseln och sätta allt det i kontrast till hur vi har värderat transport genom åren och vilket värde det här färdmedlet har idag, säger Sofia.

I Kulturmagasinet/Helsingborgs museers kortfilmserie Tiden skatter berättas mer om den Kalesch och Chaisse som finns i museets vagnsamling.
För djupare insyn i arbetet, guidat besök i Öppet magasin eller övriga frågor kontakta Sofia och Therese enligt nedan.

Kontaktpersoner
Sofia Rydell, konservator Kulturmagasinet
070-832 89 44 eller sofia.rydell@helsingborg.se

Therese Kruse, Kulturmagasinets/Helsingborgs museers avdelningschef.
042-10 45 14 eller therese.kruse@helsingborg.se

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55