Gå direkt till innehåll
Välkänd pir i Helsingborg blir navet för arkitektur, form och design under H22 City Expo

Pressmeddelande -

Välkänd pir i Helsingborg blir navet för arkitektur, form och design under H22 City Expo

Det blir både nostalgi och framtidsspaningar när form- och arkitektursverige slår sig ner på Parapeten i Helsingborgs hamninlopp under H22 City Expo. På den gamla vackra piren bjuds på arkitektursamtal i Per Fribergs nyuppförda pergola, träinnovationer, H55-minnen, Ung Svensk Form och framtidens mode.

Piren har spelat roll under Helsingborgs tidigare stadsmässor H55 och H99. När det är dags för H22 vill man bredda arkitekturen och sätta fokus på vad den betyder i framtidens smarta och omtänksamma städer under titeln Parapeten – arkitektur, form, design.

Den karakteristiska H55-paviljongen på Parapeten kommer att hysa både utställningar och flera programpunkter under H22 City Expo den 30 maj – 3 juli. Här presenterar Helsingborgs kulturförvaltning utställningen om den konstindustriella bostadsmässan H55 med ikoniska föremål ur Helsingborgs museisamling tillsammans med Rolf Sjölanders H55-modell.

Under Expon flyttar även Ung Svensk Form in i H55 paviljongen och bjuder på det senaste och mest innovativa inom ung, svensk formgivning. Besökarna möter här en modig generation formskapare som driver på utveckling för en hållbar framtid.

På Parapeten hittar besökarna också utställningen om Stenströms Skjortfabrik som delar med sig av sin långa historia och sätter fokus på hållbarhet. Framtidens hållbara mode visas i ett gästspel av fyra unga designers som tolkar framtidens skjortor.

I förlängningen av H55-paviljongen uppförs Pergolan som är en nytolkning av Per Fribergs Zebra-paviljong som fanns på Parapeten under stadsmässan 1955. Pergolan är ett exempel på en tidlös och hållbar arkitektur i gränslandet mellan modernism och humanism.

Sveriges Arkitekter Skåne bjuder in SLU Tankesmedjan Movium och Urban Arena vid Lunds universitet att leda samtal i Per Fribergs paviljong om hållbara städer, rumslig design, grön urbanism och datadrivna miljöer.

En annan paviljong att upptäcka är den lekfulla Träpaviljongen på Parapetens ”gröning” som är gestaltad av In Praise of Shadows. Här är avsikten att bidra till ny kunskap och nätverkande kring trä som material. Paviljongen är ett initiativ från Svenskt Trä. Formgivarna har även tagit fram en möbelkollektion som är utvecklad i samarbete mellan Nola och Svenskt Trä.

Utställningen Woodlife Sweden belyser hur arkitektur och design kan bidra till minskad klimatpåverkan och driva på utvecklingen mot en cirkulär, biobaserad ekonomi. Woodlife lyfter tekniska innovationer och visar hur angeläget det är att ta vara på materialets skönhet och tradition i den nordiska byggnadskonsten.

Den som vill kan också slå sig ner utomhus på Parapeten och se FILMEN som visar platser och parker från Region Skånes årliga Arkitekturpris som delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Parapeten:

Parapeten är en vågbrytare i Norra Hamnen i Helsingborg. Under H55-utställningen ordnades flera utställningar här, då tillkom även Restaurang Parapeten på pirens södra del.

Inför bomässan H99 blev Parapeten en central plats. Man öppnade även piren i norr och byggde Kvickbron döpt efter färjan Kvick som gick mellan Parapeten och Hamntorget under H55-utställningen. På Parapetens södra del skapades stranden Tropical Beach.

Om Ung Svensk Form

Utställningen Ung Svensk Form 2022 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Malmö stad och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.

Om Woodlife

Woodlife är producerad av Svenska Institutet och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä, Träpriset och Skogsindustrierna.

H22 City Expo

Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. H.K.H. Kronprinsessan Victoria är officiell beskyddare av H22 City Expo. Info om programmet hittar du här h22cityexpo.se

Helsingborg – en av Europas mest innovativa städer

Det är en utmärkelse som EU-kommissionen delar ut till den europeiska stad som bäst kan visa sin förmåga att nyttja innovation för att förbättra invånarnas livskvalitet.

Helsingborg har en stolt tradition av att arrangera stora mässor. 1955 kom en miljonpublik till hantverks- och designmässan H55. 1999 blev H99 föregångare till en rad andra bomässor i landet. Genom H22 tar Helsingborg traditionen till nästa nivå och fokuserar på en fråga som med tiden blivit allt mer angelägen. H22 City Expo handlar om resan mot en smartare, mer omtänksam och hållbar stad.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll