Gå direkt till innehåll
Förre överbefälhavaren Sverker Göranson och tidigare utrikesministern Ann Linde kommer till Samtal på Dunkers 14 oktober respektive 11 november klockan 14.00.
Förre överbefälhavaren Sverker Göranson och tidigare utrikesministern Ann Linde kommer till Samtal på Dunkers 14 oktober respektive 11 november klockan 14.00.

Pressmeddelande -

Världen knackar på hos Samtal på Dunkers i höst

Aldrig förr har Samtal på Dunkers haft så världsomspännande gäster. Båda har suttit på toppositioner och båda härstammar ur den skånska myllan. 14 oktober samtalar vår tidigare Överbefälhavare (ÖB) Sverker Göranson med den välkände tv-journalisten Teddy Landén och 11 november gästar vår förra utrikesminister Ann Linde Dunkers kulturhus och Konsertsalen för ett samtal med journalisten, författaren och redaktören vid Utrikespolitiska institutet Görrel Espelund.

Höstens gäster har båda sitt ursprung i den skånska myllan men haft såväl Sverige som världen som sitt arbetsfält.
- Vi har valt att bjuda in tidigare Överbefälhavare Sverker Göranson och Sveriges förra utrikesminister Ann Linde till höstens Samtal på Dunkers, säger Anna-Carin Norén, producent på Dunkers kulturhus. Vi ställer oss frågan: hur ser de på säkerhetsläget i Sverige, Europa och världen? Vad är deras respektive syn på de utmaningar Sverige står inför och hur det geopolitiska läget ser ut just nu?

Sverker Göranson samtalar med Teddy Landén
Den 14 oktober klockan 14 gästar Sverker Göranson Samtal på Dunkers. Ny samtalsledare i detta sammanhang är den välkände journalisten Teddy Landén, som arbetat för både SVT och TV4 under 20 år. Där han har gjort bokstavligt talat tusentals intervjuer.

Sverker Göranson är en erkänd lagbyggare som var Sveriges överbefälhavare från våren 2009 till hösten 2015. Sverker Göranson är General (pensionerad) och har tidigare tjänstgjort på alla förbandsnivåer inom Försvarsmakten. Under kriget på Balkan gjorde han insatser i såväl FN som NATO. Vidare är Göranson utbildad vid amerikanska arméns college, samt har universitetsstudier i beteendevetenskap. Han tjänstgjorde vid svenska ambassaden i Washington D.C. under händelserna 11 september 2001. År 2007 valdes han till Hederssubaltern vid Livgardet av de yngre officerarna.
Sedan 2017 är han ordförande i Sveriges Veteranförbund, och blev 2023 Hedersledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Teddy Landén har ett antal frågor han vill ha svar på under samtalet med Sverker Göranson:
- Sverker Göranson tjänstgjorde som ÖB under en tid med ständiga nedskärningar - hur mådde han egentligen under den där tiden? Sedan invasionen av Ukraina har hans efterträdare en radikalt omvänd situation. Hur ser vår förre ÖB på detta och på Sveriges förmåga att ställa om till ett starkt försvar igen, nästgårds till Ukraina? Och vad är hans analys av det geopolitiska säkerhetsläget med en krigisk despot i Moskva samtidigt som en annan despot i Turkiet hindrar Sverige från inträde i NATO?

Ann Linde samtalar med Görrel Espelund
Lördagen den 11 november klockan 14 är det dags för Sveriges förra utrikesminister Ann Linde att samtala med Görrel Espelund, journalist, författare, och associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet.

Ann Linde, född och uppvuxen i Ramlösa i Helsingborg, är en av Sveriges mest erfarna utrikespolitiker. Hon har varit Norden-minister och inte minst Sveriges utrikesminister 2019–2022. Hon var den som skrev under Sveriges NATO-ansökan i maj 2022.Hon har varit central vid flera kritiska händelser som till exempel NATO-processen, hanteringen av den ryska invasionen av Ukraina, evakueringarna från Afghanistan och de 9 000 svenskar som strandades under pandemin. Åren 2014–2016 var Linde statssekreterare och ledde Regeringskansliets krishantering med svåra uppgifter som den stora flyktingvågen 2015, terroristattackerna som skakade Europa och den våg av svenskar som anslöt sig till IS. De utmaningar Ann Linde har fått vara med om som kvinna i mansdominerade miljöer har resulterat i lärdomar kring hur man ska hantera dessa situationer. Hennes ämnesområden spänner över allt från jämställdhet till hur man kan hantera diverse härskartekniker baserat på egna erfarenheter.

I sin journalistiska yrkesroll har Görrel Espelund specialiserat sig på utrikes- och utvecklingspolitik, mänskliga rättigheter, humanitär rätt, och försoningsprocesser. Och med den bakgrunden är samtalet inställt på att handla om följande:
- Under sin tid som utrikesminister hanterade Ann Linde flera svåra globala kriser. Jag ser fram emot att få tala med henne om ledarskap, feministisk utrikespolitik, och hennes syn på de många utmaningar som världen står inför. Men också om etik och moral i ett allt mer svårnavigerat geopolitiskt landskap, säger Görrel Espelund.

Läs mer om: SVERKER GÖRANSON Samtal på Dunkers 14 oktober 2023
Läs mer om: ANN LINDE Samtal på Dunkers 11 november 2023
Pressfoton:
Sverker Göranson och Ann Linde, Dunkers kulturhus FlickR

Om Samtal på Dunkers: Samtal på Dunkers är sedan 2007 ett väl etablerat event på Dunkers kulturhus, som under åren har gästats av många kulturpersoner, samhällsdebattörer och opinionsbildare. Konceptet innebär att vi bjuder in en gäst som samtalar med en samtalsledare under en timme i vår Konsertsal. Samtal på Dunkers är ett personligt möte som tar utgångspunkt i gästens person och värv. Dessa samtal är populära och uppskattade av en kunnig och nyfiken publik. Vi välkomnar alla som vill veta lite mer om stort och smått i det nära samtalets form.

Vad: Samtal på Dunkers
Var: Konsertsalen
När: 14 oktober klockan 14 samtalar Sverker Göranson med Teddy Landén. 11 november samtalar Ann Linde med Görrel Espelund.
Entré: 195 kronor, 170 med Kulturkortet och för studerande, 150 kronor för medlemmar i föreningen Norden.

Arrangemangskontakt:
Anna-Carin Norén, producent Dunkers kulturhus, kulturförvaltningen, Helsingborgs stad
0721-71 05 36 eller anna-carin.noren@helsingborg.se

Presskontakt:
Göran Svensson, pressansvarig, kulturförvaltningen, Helsingborgs stad
0732-31 50 36 eller goran.svensson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55