Gå direkt till innehåll
HelsingborgsExpressen trafikerar stadsbusslinje 1 i Helsingborg sedan sommaren 2019. Nu börjar vi förbereda för HelsingborgsExpressen 2. Foto: Lotta Wittinger.
HelsingborgsExpressen trafikerar stadsbusslinje 1 i Helsingborg sedan sommaren 2019. Nu börjar vi förbereda för HelsingborgsExpressen 2. Foto: Lotta Wittinger.

Pressmeddelande -

Vi förbereder för HelsingborgsExpressen 2

HelsingborgsExpressen trafikerar stadsbusslinje 1 i Helsingborg sedan sommaren 2019. Med byggstart i början av april förbereder Helsingborgs stad för en andra linje av HelsingborgsExpressen som ska gå i trafik från slutet av december 2024, från Kungshult via Maria station, Stattena, centrum, Närlunda och Gustavslund till Östra Ramlösa. Framåt planerar vi även för en tredje linje med trafikstart i slutet av 2027.

HelsingborgsExpressen är ett koncept för att utveckla stadsbusstrafiken i Helsingborg tillsammans med Skånetrafiken och erbjuda snabba, bekväma och hållbara resor för resenärerna. Samtliga bussar är eldrivna med av- och påstigning genom alla dörrar.

I april börjar Helsingborgs stad etappvis bygga om på några platser för att anpassa gator och hållplatser längs sträckan från Kungshult via Maria station, Stattena, centrum, Närlunda och Gustavslund till Östra Ramlösa. Samtidigt bygger vi om för säkrare trafik, bättre gång- och cykelvägar, mer grönska och ökad belysning. På flera platser samordnar vi våra arbeten med NSVA och Öresundskraft som parallellt med våra arbeten anlägger nya vatten-, fjärrvärme- och fiberledningar.

– Nu gör vi viktiga satsningar på kollektivtrafiken inom staden som gynnar väldigt många i våra större bostadsområden som vuxit de senaste åren och i områden vi planerar att bygga framåt. När vi gör den här typen av satsningar passar vi på och skapar bättre och säkrare trafikmiljöer för alla som rör sig i trafiken, vare sig man går, cyklar, åker buss eller kör bil, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Nu när resandet nästan är tillbaka på normalnivå efter pandemin satsar vi på att få ännu fler att välja bussen. HelsingborgsExpressen 2 är en viktig del av att bygga ut kollektivtrafiken i bostadsområden där det finns ett stort resandebehov, säger Fredrik Schell, chef på Enhet planering på Skånetrafiken.

Bakgrund
Finansiering av HelsingborgsExpressen sker i samfinansiering mellan Helsingborgs stad och staten genom Sverigeförhandlingen, som är ett avtal mellan staten, Region Skåne och berörda kommuner i storstadsområdena. Införandet av de så kallade stadsexpresserna ska förbättra tillgängligheten och kapaciteten i transportsystemet i takt med ökat bostadsbyggande. Liknande koncept finns även i Malmö i form av MalmöExpressen sedan några år tillbaka och även det ska utvecklas med fler linjer framåt.

För mer information kontakta:
Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 042-10 36 81, e-post: oscar.gronvall@helsingborg.se

Fredrik Schell, enhetschef Planering på affärsområde buss, Skånetrafiken.
Han nås via Skånetrafikens presstjänst på 0451-28 85 03 eller press@skanetrafiken.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55