Gå direkt till innehåll
Träden som ska planteras har stått utplacerade på olika platser i Helsingborgs centrum, bland annat på Sundstorget, som en del i stadens test "Flyttbar park". Nu är det dags att plantera ut dem.
Träden som ska planteras har stått utplacerade på olika platser i Helsingborgs centrum, bland annat på Sundstorget, som en del i stadens test "Flyttbar park". Nu är det dags att plantera ut dem.

Pressmeddelande -

Vi planterar drygt 180 träd med start i januari

Sedan hösten 2021 står det hundratals träd tillfälligt utplacerade i röda ställningar runt om i Helsingborgs centrum. Nu är det dags att plantera ut drygt hälften av dem på arton olika platser i Helsingborg. Merparten planteras i alléerna längs Sockengatan och Gotlandsgatan för att fylla igen luckorna efter hästkastanjerna som tidigare stod där, men som behövde tas bort på grund av kastanjeblödarsjukan. Om allt går enligt plan och vädret inte blir för kallt är arbetet klart under tidig vår 2023.

Planteringen startar 9 januari och sker parallellt på flera platser runt om i Helsingborg, från Mariastaden i norr till Rydebäck i söder. Det handlar om drygt 180 träd av sorterna bäralm, bergkörsbär, prydnadskörsbär, pagodträd, freemanlönn, hybridplatan och zelkova, bland annat. Träden är cirka tio år gamla och fem till sju meter höga.

─ Det är tåliga och vackra sorter som fungerar bra i stadsmiljö. De har fått växa till sig i vårt projekt ”Flyttbar park”, där de bidragit med grönska på platser i centrum som annars inte har några träd. Det ska bli spännande att få se dem planteras ut och följa deras utveckling. Förutom att främja ett bättre klimat och en rikare biologisk mångfald, hoppas jag att helsingborgarna ska njuta av dem och deras vackra årstidsvariationer, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

Längs Sockengatan och Gotlandsgatan ska 120 respektive 23 träd planteras för att göra alléerna hela och fina igen. Återplanteringen är även ett krav från Länsstyrelsen eftersom alléer klassas som en värdefull livsmiljö för djur och växter, och därmed är biotopsskyddade. I samband med planteringen passar vi på att jordförbättra och göra insatser för att skydda ledningar i marken. Vi tar även bort ytterligare några kastanjer för att hindra spridning av kastanjeblödarsjukan.

Träden i de röda ställningarna har ingått i stadens test med temporära parker, som innebär att träden köps in i förväg och får växa till sig i stadsmiljön, innan de planteras ut på sina tilltänkta ställen. På så sätt får vi en grönare stad även på platser där det inte går att plantera träd. Resterande cirka 120 träd kommer att planteras ut under våren 2023.

Läs mer på helsingborg.se/tradplantering

För mer information, kontakta:
Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare
Tel: 042-10 58 95, e-post: martin.hadmyr@helsingborg.se

Om trädplanteringen längs Sockengatan och Gotlandsgatan:
Anna Örtegren, projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 042-10 58 39, e-post: anna.ortegren@helsingborg.se

Om övriga trädplanteringen:
Andrijana Ardalic, projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 0734-48 72 23, e-post: andrijana.ardalic@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55