Gå direkt till innehåll
Foto hämtat från Helsingborgs museers föremålsdatabas, foto: Gunnar Dahlgren©Kulturmagasinet/Helsingborgs museer
Foto hämtat från Helsingborgs museers föremålsdatabas, foto: Gunnar Dahlgren©Kulturmagasinet/Helsingborgs museer

Pressmeddelande -

Zoégas donerar en stor kopp 1900-talshistoria

Zoégas är en viktig del av Helsingborgs industrihistoria och ett varumärke som gjort Helsingborg känt. Företaget grundades av Carlos Zoéga i Helsingborg 1886. I år har Kulturmagasinet/Helsingborgs museer tagit emot ett 70-tal olika föremål som speglar företagets historia genom 1900-talet. Tillsammans har Zoégas och Kulturmagasinet kopplat berättelser till objekten som finns bevarade i Kulturmagasinet på Fredriksdal.

Företaget grundades av Carlos Zoéga i Helsingborg 1886. Efter Carlos plötsliga död 1888 drevs det vidare av hans fru Maria Zoéga. Tillsamman med nye maken Johan får de sonen Rudolf som efter Marias död 1940 driver företaget vidare. Zoégas har under större delen av 1900-talet drivits som ett familjeföretag. Det var Rudolf Zoéga som utvecklade företaget till en industriell verksamhet. År 1958 ombildades företaget till ett aktiebolag, som 1986 övertogs av Findus. Idag ägs företaget av Nestlé Sverige AB.

Kulturmagasinet/Helsingborgs museers avdelningschef Therese Kruse berättar om donationen:

–Kulturmagasinets uppdrag handlar om att bevara bilden och historien om Helsingborg för kommande generationer och redan idag levandegöra vår berättelse på olika sätt – genom utställningar, Carlotta på webben, via hemsidan och publika besök i våra magasin. Zoégas har satt sina spår i stadsbilden. Ännu idag finns till exempel ett café och butik i den fastighet, som företaget byggde 1905 vid Drottninggatan/Sundstorget. Sedan 1952 möts alla resenärer, som åker in i Helsingborg från norr, av den klassiska kaffedoften från den byggnad vid Ängelholmsvägen som innehåller rosteri och kontor. Lukten från Zoégas har blivit en känsla av hemma för helsingborgarna och den känslan ska vi kunna återberätta för många generationer framöver. Vi är verkligen tacksamma för denna donation och det samarbete vi haft med Zoégas för att kartlägga objektens berättelser. Föremålen från Zoégas är ett viktigt tillskott till Helsingborgs museers samling. De ger en bred bild av företagets utveckling och historia samtidigt som de kompletterar och berikar den företagshistoriska samlingen i museet.

Donationen
Kulturmagasinet har fått ta emot ett 70-tal föremål av olika slag som speglar Zoégas 1900-tals historia. Med hjälp av Lisbeth Thomsson, som har jobbat på Zoégas i många år, har vi kunnat ge många av föremålen en berättelse som vi annars inte hade kunnat få. Allt från kaffeburkar till reklamskyltar och julklappar för kunder och personal. Bland dessa föremål kan vi hitta ljusstakar av mässing, designade av Thelma Zoéga, som användes till julklappar till både personal och kunder, men även som jubileumsgåvor för företagets 90-års jubileum 1976. Originalförpackningar från ett projekt för att via postorder sälja ordentligt kaffe, med varianter som Sofiero Palace Rost ”Whole Bean Coffee”, till USA. Flera varianter av klassiska reklamskyltar av glas och papp med Zoégas äldre logga. Men även mer privata föremål från Zoégas familj förekommer, som ett skrivställ från 1926 då företaget fyllde 40 år, men som kan ha använts av Rudolf Zoéga själv. Födelsedagspresenter till Thelma Zoéga, samt en souvenirpall från när Thelma och hennes far Rudolf reste i Sydamerika på 1950-talet.

Några av objekten finns på bild i Helsingborgs museers föremålsdatabas: https://museum.helsingborg.se/web/object/396006/REFERENCES/102

Du kan också se några av föremålen presenteras i del två av programserien Rampljus. Se filmen vid 22.40 in i klippet.

Kontaktpersoner

Therese Kruse, Kulturmagasinets/Helsingborgs museers avdelningschef.
042-10 45 14 eller therese.kruse@helsingborg.se

Annelie Barkenlund, kommunikationschef Nestlé. Annelie.Barkelund@se.nestle.com eller 0727032386

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55