Blogginlägg -
Häng med till Helsingborgs första fågeltorn!
Med våren kommer många fågelarter tillbaka från sin vintervistelse i Afrika. Vid dammen vid Bruces skog utanför Helsingborg myllrar det redan av liv.
Det är en solig marsförmiddag när vi ställer bilen vid parkeringen norr om Bruces skog. Den bitande vinden försvinner direkt när vi kliver upp och in i fågeltornet, det första i något av stadens naturreservat.
- Tack vare tornet får vi väldigt bra sikt över dammen utan att störa fågellivet, säger Widar Narvelo, kommunekolog på Helsingborgs stad och fortsätter:
- Jag tycker att det ger mycket mer att sitta still i ett fågeltorn eller gömsle, än om man går runt. Sitter vi här i fyra timmar så kommer det kanske en havsörn.
Strandskata, gravänder, måsar och trutar är vanliga inslag vid kommunens våtmarker.
Fågelarter som tidigare minskat kraftigt på grund av miljögifter tycks nu vara på väg tillbaka.
- När jag började arbeta som biolog på 80-talet kunde jag inte drömma om att vi skulle ha häckande berguv, pilgrimsfalk och havsörn i kommunen. Att vi har det är ett kvitto på att miljögifterna minskat i naturen, säger Widar Narvelo.
Ingen av dessa fåglar visar sig denna förmiddag i Bruces skog, men däremot bland annat ormvråk, häger, strandskata, bläsand, gråhakedopping och skrattmås.
Bredvid kommunens fågeltorn finns flera bord där man kan inta medhavd matsäck.
Dammen anlades för cirka 10 år sedan och har redan uppnått en hög artrikedom. Ingen i Helsingborg höjer på ögonbrynet åt en fiskmås, men Widar Narvelo berättar att skenet kan bedra.
- En flock måsar kan dölja betydligt ovanligare arter, som dvärgmås, vitvingad trut eller vittrut.
Vårfåglar på ingång
Sånglärkan drillar redan i skyn, men i veckorna som kommer kan vi se fram emot sädesärla, bofink och gransångare. Näktergalen får vi vänta på till i maj.
- Det är en fågel som folk brukar uppskatta, säger Widar Narvelo.
En fågelart som minskat mycket på senare år är sjöfågeln ejder och än så länge vet man inte varför.
- När vi skapar ett naturreservat försöker vi gynna de djurarter som minskat.
För 25 år sedan var vi 110 000 helsingborgare, idag är vi 140 000 och om 20 år uppskattas vi vara 180 000 invånare. ”Sådana här område för rekreation blir allt viktigare i takt med att vi blir fler och fler invånare, säger kommunekolog Widar Narvelo.
I Bruces skog står de ståtliga ekarna tätt. De gamla ihåliga trädstammarna blir till boplatser för ugglor, skogsduva och andra fågelarter. Staden placerar också ut fågelholkar i både parker och naturreservat.
Forskning har visat att både vår mentala och fysiska hälsa gynnas om vi vistas mer ute i naturen.
- Det ger glädje, nöje och så kommer man ut och rör på sig. Jag tycker att det är ett bättre alternativ att upptäcka växter och djur än att spela Pokémon Go. Man riskerar att missa livet när man går in i det digitala, säger Widar Narvelo.
Han tror att många av oss bär på ett slumrande naturintresse. Han hoppas att exempel som tv-programmet ”Fågeläventyret”, där kändisar lär sig fågelskåda, ska inspirera.
- Jag tror att det kan få en positiv inverkan och få fler att engagera sig för vad som händer i miljön.
En fågellokal nära Helsingborg
Naturreservatet Bruces skog sträcker sig från väg 111 till E6:an och består av flera olika naturtyper; ekskog, våtmarker, fuktäng, fattigkärr och enefälad. Enefäladen, som staden nu återställer, kan ha anor från bronsåldern.
Enklaste sättet att ta sig till Bruces skog är med cykel eller bil. Du kan också ta buss till Helsingborgs ridgymnasium och promenera, men det är en promenad på någon kilometer.
Läs mer om Bruces skog här.
En lista över samtliga artiklar från Helsingborgs stad hittar du här.