Blogginlägg -
Här kommer sopbilen när du vill
250 hushåll i Mariastaden får nu soporna tömda hälften så ofta som tidigare. Men de är ändå mer nöjda. Hur går det ihop? Lösningen stavas soptömning on demand.
Pierre Mollestam manövrerar vant den stora sopbilen på de trånga gatorna i Mariastaden. Men han stannar inte vid varje hus utan bara vid de hus som har fulla soptunnor. I just det här området har antalet soptömningar gått ner med nästan 50 procent sedan NSR drog igång projektet soptömning on demand.
– Tidigare när jag var ute och jobbade var det ungefär en fjärdedel av sopkärlen som inte var fulla på tömningsdagen. Men de skulle ändå tömmas, även om där bara låg en enda soppåse. Det var ju onödigt jobb och dessutom dåligt för miljön, säger Pierre Mollestam.
Han har jobbat på NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) i omkring åtta år men den senaste tiden har han bara kört on demand, alltså när villaägaren själv beställt soptömning. På de 250 adresserna i Mariastaden har sopkärlen fått en liten knapp som villaägaren trycker på när kärlet är fullt. Knappen är kopplad till Öresundskrafts LoRa-nät (Stadshubb för sakernas internet) och informationen om att kärlet är fullt dyker upp direkt hos NSR. Efter att villaägaren tryckt på knappen tar det max 48 timmar innan sopbilen kommer, men ofta går det snabbare.
– Villaägarna betalar lika mycket som innan men de flesta tycker att servicen blivit mycket bättre. Det här systemet gör att folk blir mer medvetna och sorterar bättre, säger Pierre Mollestam.
Soptömning on demand drog igång inom ramen för Clean Tech tipp, ett EU-finansierat projekt som syftar till göra avfallshantering och renhållning mer hållbart. NSR inledde ett innovationssamarbete med privata aktörer och fick kontakt med Tom Johansens företag Bintel. Han är den som utvecklat den tekniska lösningen för sopkärlen. Björn Jacobsson är IT- och digitaliseringschef på NSR:
– Det här löser många utmaningar för oss. Kunderna blir mer nöjda eftersom de själva får bestämma när de vill ha kärlet tömt, vi sparar pengar eftersom vi tömmer färre kärl totalt och miljövinsterna blir stora eftersom vi kör mindre.
När det gäller sopbilar är det inte själva körningen som kräver mest bränsle utan tömningen, alltså när bilen lyfter upp och vänder på kärlet. Färre tömningar minskar alltså bränsleförbrukningen rejält. Att kunderna är mer nöjda tror Björn Jacobsson har flera orsaker.
– Vår absolut vanligaste avvikelse är att kärlet som ska tömmas inte står framställt, alltså att kunden har glömt köra fram det till gatan på tömningsdagen. När man själv får bestämma tömningsdagen glömmer man inte det utan man gör det i samband med att man ser att kärlet är fullt och trycker på tömningsknappen. Jag tror också att det känns bra för villaägarna att bidra till en bättre miljö. Många har sagt till oss att de ”tävlar med sig själv” och är mer noga med sopsorteringen för att förlänga tiden mellan tömningarna.
För dem som jobbar med soptömningen innebär on demand-systemet större möjligheter att vara ledig på röda dagar och helger, något som tidigare varit svårt eftersom tömningsdagarna är fasta.
– Det blir ju mindre övertidsersättning men vi märker på den yngre generationen att för dem är det viktigare att kunna vara ledig när andra är lediga, än att tjäna mycket pengar, säger Björn Jacobsson.
Inom ett halvår kommer soptömning on demand att testas i ett större område med 3000 hushåll, hela Mariastaden och sen längs med kusten upp till Laröd och Domsten, samt inåt landet mot Ödåkra.
– Det som är så roligt med att jobba på NSR är att det blir fort verkstad, vi löser problemen här och nu och provar nya lösningar, säger Björn Jacobsson.
FAKTA