Blogginlägg -
IKEA-chefen hjälper barn med läxor på fritiden
David Hagland är matematiker, civilingenjör och produktchef på IKEA till vardags. Men en kväll i veckan är han läxhjälpare på Närlunda fritidsgård. “Jag tycker att fler borde ställa upp som volontärer”, säger han.
Det är tisdagskväll och duggregnar ute. Inne på Block 15, Närlunda fritidsgård, sitter David Hagland tillsammans med fritidsledarna och fikar. Några ungdomar kommer in för att hänga en stund, men går strax iväg igen, de har träning idag. Strax efter klockan 18 kommer Amal Aydo och Zina Rashid från Elinebergsskolan för att göra sina läxor.
– Nu när jag kommer hit oftare går det bättre för mig i skolan. Jag slipper gå hem och känna oro för prov och hemuppgifter. Jag gör klart dem här och sen kan jag slappa när jag kommer hem, säger Amal Aydo, som går i årskurs åtta.
Det var när David Hagland började känna att hans egna barn var så stora att de inte behövde honom lika mycket som han tänkte att han kanske kunde vara till nytta för andra barn. Uppdraget som läxhjälpare hittade han via stadens volontärcenter.
– Mina barn är 17 och 23 så jag har mycket tid över. Sen är jag väldigt intresserad av kunskap generellt och vill gärna hjälpa till med det jag kan, säger han.
Till fritidsgården kommer ungdomar för att umgås, spela spel eller göra sina läxor. De flesta bor i närområdet och för dem fungerar fritidsgården nästan som ett andra hem.
– Många av dem som kommer hit kanske har flera syskon hemma och behöver en lugn och tyst plats för att göra läxorna. Här kan de stänga dörren om sig och dessutom få hjälp med det de behöver, säger Mikael Persson som är fritidsledare.
David Hagland hjälper Zina Rashid i årskurs sju med SO-läxan. Idag handlar det om religionskunskap, och begrepp som patriark och sakrament.
– Det är lättare att få hjälp här än på läxhjälpen i skolan. Jag förstår bättre här, säger Zina Rashid.
Läxhjälpen på Block 15 har varit igång i omkring ett och ett halvt år. David Hagland har lärt känna de flesta ungdomarna som brukar komma hit.
– Det kräver kontinuitet för att det ska fungera bra. När vi har träffats ett par gånger flyter det på bättre. Jag brukar börja med att sätta mig in i vad det är de ska lära sig, det kan ju vara vilket skolämne som helst. Sen hjälper jag till med det jag kan.
För mer information
Johan Hammar, volontärsamordnare: 070-864 58 28