Gå direkt till innehåll
Linda och Anders Aronsson har märkt att flera i Bårslöv har använt sig av stadens solkarta. ”Vi har haft ett par boende i området som studerat kartan och sedan tittat på vår anläggning.”
Linda och Anders Aronsson har märkt att flera i Bårslöv har använt sig av stadens solkarta. ”Vi har haft ett par boende i området som studerat kartan och sedan tittat på vår anläggning.”

Blogginlägg -

Solceller gör deras bed and breakfast ännu mer hållbart

Anders och Linda Aronsson installerade solpaneler och nu produceras 80 procent av gårdens el av solen. Redan efter sex år kan anläggningen ha betalat sig.

Anders och Linda Aronsson som driver Aplagårdens B&B och Vingård i Bårslövs kyrkby. 

Solpanelerna på gårdstaket går knappt att missa för en förbipasserande på landsvägen genom Bårslövs kyrkby. Klockan är strax efter åtta denna molniga morgon, men vi kan redan se via en app hur elproduktionen stiger.

Vid ett tillfälle på förmiddagen sjunker produktionen dock rejält.

- Grannen har en stor gran. Den syns tydligt som en dipp i produktionen, säger Anders Aronsson.

Anders och Linda Aronsson jobbar med hållbarhetsfrågor till vardags och driver också ett bed- and breakfast med inriktning på hållbart boende. De såg möjligheten att bli näst intill självförsörjande på elfronten.

- Vi kom på att vi har ett tak i söderläge som lämpar sig för solceller, berättar Anders Aronsson.

Paret gick på föredrag om solceller och tog in offerter på vad en anläggning skulle kosta dem. De fick sedan hjälp att utvärdera offerterna av Helsingborgs stads energi-och klimatrådgivare.

- Det kändes bra att få hjälp av experter på området, säger Anders.

Paret har även en vinodling och föder upp lamm. ”Det är en häftig känsla när man använder det som produceras på gården”, säger Linda Aronsson.

Täcker 80 procent av elanvändningen

Familjen gör av med ungefär 19 000 kilowattimmar el om året och solcellsanläggningen beräknas täcka 15 000 kilowattimmar, det vill säga 80 procent av elanvändningen. Resten köps in som grön el. För uppvärmningen används en pelletspanna.

- Nu bidrar vi inte till växthuseffekten vad gäller el och uppvärmning, säger Anders Aronsson.

Gästerna tilltalas av miljömedvetenheten och nu kan Linda och Anders profilera sitt bed and breakfast som ännu mer hållbart.

- Vi håller på att uppdatera vår hemsida så att våra besökare kan följa vår elproduktion i realtid, berättar Linda Aronsson.

- Vi funderar också på att bygga en laddstation för elbilar framöver. Vi har haft en del norska gäster som kör Tesla och vi märker överhuvudtaget att elbilsanvändningen ökar. Det skulle vara en service till våra gäster, säger Anders och tillägger att när familjen ska byta bil nästa gång blir det en elbil.

Det finns bidrag att söka

Solceller har blivit billigare jämfört med tidigare, men är fortfarande en stor investering. Den som ska skaffa solceller kan söka bidrag via Energimyndigheten.

- Vi sökte i november 2015 och i april ska vi få reda på om vi får bidrag. Det känns jättebra att göra en insats för miljön, men det måste gå att lösa ekonomiskt också, säger Linda.

Gårdens anläggning ska vara återbetald på sex alternativt nio år, beroende på om familjen får solcellsbidrag eller inte. Anläggningen har en livslängd på 30 år.

Rådgivare kan hjälpa dig

Helsingborgs stads energi- och klimatrådgivare hjälper gärna till om du funderar på att skaffa en solcellsanläggning.

- Vi har en hel del tips på vad du ska tänka på och vilka möjligheter du har. Vi kan exempelvis ge tips på vad du kan tänka på vid offertförfrågan, säger energi- och klimatrådgivare Ewa Sylegård.

Solpanelerna installerades hösten 2016 och täcker en yta på omkring 80 kvadratmeter.

Nyligen släppte Helsingborgs stad en solkarta där du som privatperson eller näringsidkare direkt kan få en uppfattning om ditt tak lämpar sig för solceller. Här hittar du solkartan. 

Privatpersoner kan få upp till 20 procent av kostnaden för solcellerna täckt, företagare kan få upp till 30 procent. Utöver stödet för att skaffa solceller kan privatpersoner även söka bidrag för energilagring. Företag kan även söka stöd för exempelvis laddstolpar. Här kan du läsa mer om bidrag för solceller.

Här kommer du i kontakt med energi- och klimatrådgivarna. Imorgon den 20 april klockan 12-13 kan du dessutom chatta med en av dem här.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55