Gå direkt till innehåll
Bokverket Helsingborgs Historia har en egen vinjett, ritad av konstnären Akke Kumlien (1888–1949). Vinjetten är en bearbetning av Helsingborgs medeltida stadsvapen.
Bokverket Helsingborgs Historia har en egen vinjett, ritad av konstnären Akke Kumlien (1888–1949). Vinjetten är en bearbetning av Helsingborgs medeltida stadsvapen.

Pressinbjudan: Presentation av ”Speglingar av en tid 1970–2015” del IX:1 av stadsmonografin Helsingborgs Historia

Tid 11 September 2023 14:00 – 15:00

Plats Atriet, Dunkers kulturhus

Växte du upp på Dalhem på 1970-talet? Minns du miljöprotesterna mot Kroppkarusellen eller ockupationen av gamla stadsteatern? Kanske turade du på fredagskvällarna med LB-färjorna? I denna del av Helsingborgs historia fokuseras i huvudsak på två aspekter av stadens utveckling under perioden 1970–2015. Den första rör stadsdelen Dalhem, som är ett exempel på den stora satsning på nya bostäder i Sverige som går under benämningen miljonprogrammet. Den andra aspekten är utvecklingen inom kultur- och fritidsverksamheterna i Helsingborg, och hur helsingborgarna använde sig av det växande och förändrade utbudet av aktiviteter under den aktuella perioden. Slutligen berättas om stadens moderna historia genom nedslag på fem olika platser, som var och en speglar förändring och utveckling i Helsingborg. Sedan kommunsammanläggningen 1971 har en lång rad enskilda händelser och sammansatta skeenden i det lokala, nationella och globala inträffat, som på olika sätt påverkat och präglat utvecklingen i Helsingborg. Detta är en första del av volym IX som skildrar Helsingborg 1970–2015.

När: 11 september klockan 14.00
Var:
Atriet, Dunkers kulturhus
Anmälan:
För mer information och anmälan om deltagande, mejla Helsingborgs museums verksamhetskoordinator Michaela Nilsson.

Bokens författare presenterar boken. Medverkar gör professor Mats Greiff, professor Lars-Eric Jönsson, fil dr Karin Gustavsson, fil. dr Anja Petersen och fil. dr Joakim Glaser.

Välkomna!
Hans Bergfast,
Verksamhetschef Helsingborgs museum (ordförande Historikkommittén 2020-2022)

Kort bakgrund
Historikkommittén bildades 1911. Kommitténs syfte är att bidra till bildning och kunskap om hela Helsingborgs historia utifrån kulturnämndens uppdrag, inriktning och mål. Kommittén ska på vetenskaplig grund göra Helsingborgs historia tillgänglig på ett populärvetenskapligt sätt för en bred allmänhet. Den första delen av Helsingborgs historia kom ut 1925. Sedan dess har ytterligare 17 böcker färdigställts, där olika aspekter av Helsingborgs stads historia har beskrivits. Det är därmed den mest ambitiösa stadshistoriken i landet. Nu är den 18:de boken i serien klar!

Historikkommittén 2019–2022
Bengt Lindskog, ordf. 2019
Hans Bergfast, ordf. 2020–2022
Karin Gustavsson, sekreterare
Jonas Nilsson
Nanette Larsson
Per Johansson
Anita Blomqvist

Historikkommittén 2023–2026
Ordförande: kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander
kommunfullmäktiges 1:e v ordförande Lena Bjerne
kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande Renée Sandberg Ohlander
Birgitta Svensson, bibliotekarie, aktiv i nätverket Kvinnohistoria Helsingborg, opol. sakkunnig.
Åsa Klintborg Ahlklo, Fil. dr, Forskare vid SLU Alnarp i landskapsarkitektur. Forskningsområden: Trädgårdens och landskapets historia och kulturarv. Studierektor för forskarutbildningen inom humaniora och samhällsvetenskap vid LTV-fakulteten, opol. sakkunnig.
Karin Gustavsson, Fil dr, chef för folklivsarkivet, Lunds universitet, sekreterare
Verksamhetschef Hans Bergfast, sammankallande

Kategorier

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55