Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Välkommen att uppleva #HbgHack 13 februari

Pressinbjudan: Välkommen att uppleva #HbgHack 13 februari

Tid 13 Februari 2018 08:30 – 15:00

Plats Pedagogiskt center, Filbornavägen 101 i Helsingborg.

Vad: #HbgHack är en del i Helsingborgs stads skolors digitaliseringsarbete och ett tillfälle för lärare och elever i årskurs 5 och 8 i Helsingborgs stads skolor att lära sig mer tillsammans om programmeringens möjligheter på ett lekfullt sätt.
När: Tisdag 13 februari klockan 8:30-15
Var: Pedagogiskt center, Filbornavägen 101 i Helsingborg. Karta

  • Eleverna handleds av volontärer, till exempel IT-pedagoger och resurspersoner från närings- och föreningsliv.
  • Förhoppningen är att #HbgHack ska bli ett återkommande inslag och vara en del av Helsingborgs stads skolors digitaliseringsarbete.
  • #HbgHack innebär också samarbete över gränserna, både genom att elever och lärare från skolor i olika delar av Helsingborg träffas under hacket, och genom att näringsliv och skola möts.

Välkommen att uppleva evenemanget under dagen.

Kontakt
Ola Sandén, projektledare #HbgHack
073-422 42 46
ola.sanden@helsingborg.se
Avdelningen för lärandestöd på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg

-------------------------------------------------------------------

Möjligheter i fokus under #HbgHack 13 februari

Under #HbgHack den 13 februari får lärare och elever i Helsingborgs stads skolor chans att tillsammans lära sig mer om programmeringens möjligheter.  Dagen är ett tillfälle för elever och pedagoger i årskurs 5 och 8 att närma sig programmering på olika sätt, bland annat genom att prova olika digitala verktyg .Förhoppningen är att många av dem inte har några förkunskaper utan vågar prova, kanske misslyckas – och vågar prova igen.

Hacket arrangeras för första gången och är en av flera delar i Helsingborgs stads skolors utbildningssatsning kring programmering under våren 2018.

Bakgrunden är förändringarna i läroplanerna när det gäller skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens.

– Ett hack betyder vanligtvis att man redan kan koda och är bekant med en del digitala verktyg, men när vi nu använder oss av uttrycket gör vi det med innebörden att prova, utvecklas och framför allt att våga misslyckas, för det är då man lär sig mycket, säger Ola Sandén, som är mediepedagog på avdelningen för Lärandestöd och projektledare för evenemanget.


Vill väcka intresset för programmering

Ola menar att det är viktigt att sätta programmering i ett vidare begrepp och prata till exempel mycket om källkritik och sökkritik, och om hur var och en av oss själva kan vara med och styra.

– Jag hoppas att #HbgHack ska väcka intresset för programmering bland både lärare och elever. Det är viktigt att tidigt lägga grund för digital kompetens och hitta verktyg för att skapa förståelse för hur det digitala samhället fungerar, säger han.

Han hoppas också att många lärare som inte har några förkunskaper sedan tidigare kommer till #HbgHack.

– Är du lärare i till exempel svenska, bild, slöjd, idrott eller hem- och konsumentkunskap ska du kunna komma hit och tycka att det är intressant och fråga dig själv: hur kan jag använda detta i mitt ämne?

Gemensamt språk över ämnesgränserna

Om olika typer av programmering ska ses som ett verktyg i den digitala skolan, behöver lärare och elever inte bara mötas över ämnesgränserna, utan också bygga ett gemensamt språk, menar Ola.

Inom programmering talar man till exempel om att ”loopa” (upprepa) en kod. Kan man kanske tala om att ”loopa” även när man vispar på hem- och konsumentkunskapen, eller när man gör övningar i gympasalen?

– Programmering handlar inte bara om något abstrakt som ettor och nollor, utan snarare om hur jag kan använda mig av det för att styra något eller berätta något grafiskt eller visuellt. Vi befinner oss i ett nytt tidevarv, där vi alla är medskapare.

Kategorier

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55