Gå direkt till innehåll
Miljöförvaltningen rekryterar 300 testcyklister till ett forskningsprojekt som genomförs i samarbete med Lunds universitet.
Miljöförvaltningen rekryterar 300 testcyklister till ett forskningsprojekt som genomförs i samarbete med Lunds universitet.

Nyhet -

300 testcyklister rekryteras till forskningsprojekt

Under 2022 ska 300 invånare på Adolfsberg och Gustavslund testa att cykelpendla under några veckor. Miljöförvaltningen rekryterar så kallade testcyklister till ett forskningsprojekt som genomförs i samarbete med Lunds universitet. Hittills har drygt 150 boende i områdena visat intresse för att ställa bilen och börja cykla till jobbet eller skolan.

Metoden testcyklist har visat sig fungera för att ändra resvanor bland invånarna i Helsingborg. Av de helsingborgare som provat på att cykla till jobbet istället för att köra bil under sex veckor är det ungefär 75 % som uppger att de ska fortsätta cykla efter testperioden.

Nu undersöker miljöförvaltningen tillsammans med forskare vid Lunds universitet varför metoden fungerar i projektet 300 testcyklister. Vad är det som gör att vi ändrar vanor och börja cykla i stället? Finns det skillnader mellan olika grupper och områden? Kan testcyklister locka andra som bor i området att börja cykla?

- Projektet 300 testcyklister ska ge svaret på frågan hur vi fler kan lockas att ställa bilen och cykla till jobbet eller skolan i stället. Slutmålet är en utvärderad enkel metodmall för att främja cykling, som även kan spridas till fler kommuner, säger Emma Kangas, projektledare Helsingborgs stad.

    Drygt 150 invånare har anmält intresse

    Målet är att få 300 personer att delta som testcyklister under forskningsprojektet som pågår 2022-2023 för att kunna mäta effekten och för att förbättra metoden. Bostadsområdens Adolfsberg och Gustavslund är till invånarantal jämnstora med cirka 5000 invånare, men det finns skillnader till exempel i vilka boendeformer som dominerar och andel förvärvsarbetande.

    - Skillnaderna mellan och inom områdena ska bli spännande att undersöka och förstå. Vi ska bland annat genomföra enkäter och djupintervjuer och genom det hoppas vi få fram data som underlag för relevanta slutsatser. Och vi hoppas även att cyklandet ska inspirera fler till att våga cykla till och från jobbet, men även på fritiden. Detta genom att grannar och vänner inspirerar varandra till ett hållbart resande. Det vinner alla på i Helsingborg, säger Michael Johansson, forskare vid institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet.

      Sedan kampanjerna på plats på Adolfsberg och Gustavslund och i sociala medier startade i mars har hittills drygt 150 personer nappat. Som deltagare i projektet förbinder man sig att ställa bilen och cykla till jobbet eller skolan under sex veckor i vår eller i höst.

      Testcyklisten får ett startpaket med cykeltillbehör. Under testperioden får cyklisten förmodligen andra fördelar. Forskning visar att den som väljer att cykla i stället för att köra bil blir piggare av motionen och mindre stressade. Dessutom finns stora möjligheter att spara pengar och ofta även spara tid.

      Projektet 300 testcyklister genomförs med stöd av innovationsmyndigheten Vinnova.

      Helsingborg ska bli klimatneutral till år 2035. Det innebär att utsläppen av växthusgaser måste minska med 85 % från 1990. Resor med personbilar är den enskilt största utsläppskällan inom Helsingborg och står för en fjärdedel av de totala utsläppen. För att minska utsläppen behöver andelen resor med kollektivtrafik, cykel och gång öka.

      För mer information:
      Emma Kangas, projektledare miljöförvaltningen Helsingborgs stad, 072-2009345 emma.kangas@helsingborg.se

      Michael Johansson, forskare inom hållbarhet och tjänstevetenskap Lunds universitet,

      070-678 25 18 michael.johansson@ism.lu.se

      Relaterade länkar

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner

      Kontakter

      Presstjänsten

      Presstjänsten

      Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55