Nyhet -
Enkla energiknep som kan spara hundralappar i vardagen
– Det kan vara väldigt enkla saker som ska till i ett hushåll för att spara hundralappar, och samtidigt gynna miljön, säger Ewa Sylegård, en av Helsingborgs tre energi- och klimatrådgivare.
Några enkla tips i vardagen är att dra ur mobilladdare när de inte används och att använda vattenkokare för att koka upp vatten. Energimyndigheten rekommenderar också att diska i diskmaskin, vilket sparar energi jämfört med att diska för hand. Energi- och klimatrådgivarna i Helsingborg kan ta reda på hur du kan spara energi i ditt hushåll.
– Vårt jobb är som att vara en sorts detektiv, försöka ta reda på var de stora energibovarna kan vara och lista ut vilken typ av lösning som passar just dig, säger Ewa Sylegård.
Det finns flera enkla knep för att spara energi, bland annat att dra ut laddaren ut vägguttaget när den inte används.Bild: Marco Verch, CC BY 2.0
Frågorna kan handla om allt från isolering av en källare till vilka däck som drar minst bensin. En av de vanligaste frågorna som Ewa och hennes kollegor får, handlar om val av värmesystem.
– Det är en stor investering och inget hushåll är det andra likt. Vilket system som passar bäst, beror på en hel rad olika faktorer. Som till exempel när huset är byggt, hur det är isolerat, hur många som bor i huset och vilka behov de har. Det finns ingen universallösning, menar Ewa.
Genom att ställa rätt frågor om hushållet och om kundens behov och ekonomi kan Ewa Sylegård och hennes kollegor belysa för- och nackdelar med olika typer av värmesystem. De kan också hjälpa till att formulera frågor till en offert och förklara innehållet i svaret. Vad de däremot aldrig gör, är att peka på ett specifikt märke eller en leverantör.
– Det som skiljer oss från branschens rådgivare är att vi är helt oberoende och strävar efter att hjälpa kunden att fatta sitt eget beslut, ge en sorts hjälp till självhjälp, snarare än att dras med i säljargument eller i det som tillfälligt är i ropet.
Michael fick hjälp att skaffa solceller
Senaste åren har allt fler hushåll valt att installera solceller. Dels eftersom det har blivit billigare och dels har tekniken blivit mer effektiv. Men även om detta ur ett klimatperspektiv är gynnsamt, passar det långt ifrån alla hushåll och det är en hel del frågor man ska ställa sig själv innan man skrider till verket med en sådan investering.
En av rådgivarnas kunder som fick hjälp att komma fram till en solcellösning på sin villa är Michael Ljunggren. Det är en stor investering för ett hushåll att anlägga solceller och trots att Michael i grunden är elektriker, var det många hänsynstaganden och komplicerade frågeställningar som han brottades med inför sitt val.
– Jag är inte säker på att jag hade tagit steget att välja just solceller om det inte vore för tillgången på opartisk information, säger Michael Ljunggren.
Även vid mulet väder producerar solcellerna 30 procent av sin toppeffekt. Om ditt tak lämpar sig för solceller kan du se på helsingborg.se/solkartan. Bild: David Lundin
Den främsta hjälpen han fick av energi- och klimatrådgivarna var med att jämföra olika system samt jämföra prisuppgifter på de olika komponenterna.
Michael räknar med att ha sparat in sin investering på cirka 10 år, men skälen till att han valde solceller var inte enbart ekonomiska.
– Det känns också bra att göra miljövänliga val och tanken på att vara nästintill självförsörjande på el, säger Michael.
FAKTA