Nyhet -
Fyrverkerier är ingen lek - följ regler och bruksanvisning!
Nyårsafton närmar sig och det är dags att påminna om vad som gäller för avfyrande av fyrverkerier. Tänk på att du måste vara 18 år för att få köpa och använda fyrverkerier.Här i Helsingborgs kommun får vi endast skjuta iväg nyårsraketer mellan 16:00 på nyårsafton och 04:00 på nyårsdagen. Under all övrig tid måste du ha tillstånd från polisen.
Det är alltid förbjudet att fyra av raketer vid lasarettet, djursjukhuset och ridhuset. Fyrverkerier får heller inte användas på offentlig plats, samt på gårdar tillhörande förskolor och skolor, utan polistillstånd.
Mer information om vad som gäller finns i de lokala ordningsföreskrifterna för Helsingborg.
Svävande lyktor och ballonger
Allt fler väljer ett så kallat ”tyst fyrverkeri” på nyår, genom att släppa upp svävande lyktor eller gasfyllda ballonger. För svävande lyktor med öppen låga eller gasfyllda ballonger som släpps upp i större mängd gäller speciella föreskrifter. Du hittar dem på Transportstyrelsens webbplats.
Felaktig hantering av fyrverkerier förenat med livsfara
Jihad Fakhrou arbetar som brandman vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Han poängterar vikten av att alltid vara försiktig när man hanterar nyårsraketer.
– Det är viktigt att alltid handskas varsamt med fyrverkerier. Det handlar om explosiva ämnen och är ingen lek, säger han. Man ska hålla avstånd, följa bruksanvisning och vara nykter när man hanterar fyrverkerier, förklarar Jihad Fakhrou.
Felaktigt användande av fyrverkerier orsakar drygt 150 bränder årligen i Sverige, framför allt i samband med nyårsfirande. Cirka 200 människor skadas varje år så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på huvudet (ögon, öron) är vanligast följt av skador på händer och fingrar.
Räddningstjänstens personal riskerar också att skadas i tjänsten när Jihad och hans kollegor attackeras med smällare, stenar och raketer när de är på väg ut för att uträtta sitt arbete.
– När vi kommer så är det för att hjälpa människor i nöd och för att rädda liv. Det känns inte ok för mig som brandman att vi riskerar att bli attackerade när vi måste komma fram, säger Jihad.
Han och kollegorna besöker kontinuerligt skolor och fritidsgårdar för att prata med ungdomar om riskerna med ett sådant beteende.
–Det är både olagligt och farligt, säger Jihad.
Jihad Fakhrou och hans kollegor vill inte bli attackerade med smällare och stenar när de kommer för att hjälpa till.