Gå direkt till innehåll
”Banan ska ge bra känsla av hur det är att springa hinderbana. Har det regnat blir en del av banan riktigt blöt. Det ska märkas att man tränat hinderbana”, säger Tobias Josefsson.
”Banan ska ge bra känsla av hur det är att springa hinderbana. Har det regnat blir en del av banan riktigt blöt. Det ska märkas att man tränat hinderbana”, säger Tobias Josefsson.

Nyhet -

Han designade kommunens första hinderbana

”En stad av Helsingborgs storlek borde ha en hinderbana” tyckte en träningsintresserad helsingborgare. Resultatet är två hinderbanor på Norrvalla idrottsplats.

Tobias Josefsson hade tränat och tävlat i grenen hinderbana, men tyckte det var märkligt att Helsingborg saknade en.

– Det fanns ju hinderbanor i Malmö, Landskrona och vid Skälderviken. En stad av Helsingborgs storlek måste ha en hinderbana, säger Tobias Josefsson.

Han studerade en karta över kommunen i jakt på skogspartier som var stora nog för att anlägga en hinderbana där. Sedan gav sig han ut på cykel och sonderade terrängen i Allerum, vid Väla skog, Pålsjö skog och Mariastaden.

– Jag skickade in ett par förslag på placeringar till Helsingborgs stad. Jag tyckte personligen Väla skog var bäst.

Det visade sig att Fritid Helsingborg redan planerade att bygga en hinderbana inne på Norrvalla idrottsplats. En konsult tog fram ett förslag, som Tobias Josefsson kom med lite synpunkter på.

– Det var flera tuffa hinder efter varandra i början av banan. Vi spred ut dem något för att det inte skulle bli en för tuff start. Hindren ställdes också ut med lite olika avstånd mellan varandra för att ge banan mer variation, säger Tobias Josefsson.

Resultatet blev en hinderbana på 1250 meter bestående av 13 hinder, huvudsakligen tillverkade i metall. Parallellt med detta ville Tobias ta sin idé om en hinderbana i skogen vidare. Stadsbyggnadsförvaltningen nappade på idén och föreslog att banan skulle placeras i skogspartiet bredvid Norrvalla idrottsplats. Tobias fick stå för designen av banan. Bortsett från en betongtunnel och ett hinder gjort av bildäck, är hindren i skogen är helt gjorda av naturmaterial, i vissa fall till och med av stockar som hittades i skogen.

– Jag ville att den skulle smälta in i naturen. Att hinderbanan inte syns så mycket kan det göra den mindre utsatt för skadegörelse.

Tobias Josefsson menar att en hinderbana byggd i trä är billigare än andra alternativ och ger mindre miljöpåverkan.

– Du kan bygga hindren som du vill och enkelt ändra något ifall du skulle vilja göra det. Bygger du i metall är det inte lika enkelt, säger Tobias Josefsson.

Vid en station ska motionären släpa vedträn fram och tillbaka, vedträn som tillverkats av stockar som fanns i skogen. I en backe står tre björkar som utgör ett naturligt slalomhinder.

Om banan inne på Norrvalla idrottsplats kan uppfattas i tuffaste laget för en nybörjare är banan bredvid i skogen tänkt att erbjuda något för alla.

– Vi har försökt utnyttja skogspartier på ett så bra sätt som möjligt. Jag är imponerad att vi lyckades få in 800 meter hinderbana här, säger Tobias Josefsson.

Vad är tjusningen med att träna på hinderbana?

– Jag gillar variationen. Det ingår löpning, drag, tryck, hopp, greppstyrka med mera. Man blir väldigt allsidigt stark. Och vad tar fram barnet i dig om inte att ta dig genom en hinderbana? Det tycker jag behövs i dagens samhälle där man ska vara vuxen och ta beslut hela tiden, säger Tobias Josefsson.

Anders Hammarlund, chef för grönytor på Fritid Helsingborg, ser positivt på Tobias och andra invånares engagemang:

– Det är viktigt att helsingborgarna engagerar sig och kommer med förslag på både var och hur deras fritid ska bedrivas. Vår målsättning är att få så många som möjligt att röra på sig, så ofta som möjligt. När vi kan förverkliga medborgarförslag ökar chansen nå dit.

Tobias tips för träning på hinderbana

  • Långa byxor och tröja är att rekommendera, även om det kan bli lite varmt. Då slipper du många små skrapsår.
  • Det är inget hinder om du aldrig provat denna träningsform tidigare, börja försiktigt bara. Det viktiga är att känna efter så att du inte går på för hårt och skadar dig. Ta då hellre en extra vilodag mellan träningar eller träna lite teknik.
  • Det är bra att värma upp i ett lugnt tempo och ”känna” lite på hindren så att du vet hur du ska göra när du springer banan.
  • Tycker du att vissa hinder är svåra, hitta någon att springa tillsammans med, så kan ni hjälpas åt.
  • Två till tre gånger i veckan kan vara en bra start. Sprida gärna ut träningen under veckans dagar så du hinner återhämta dig mellan. Absolut viktigaste att tänka på är att ha kul.
  • Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55