Nyhet -
Innovation för det livsviktiga bajset
När minnet sviker hos en fysiskt frisk person kan vardagliga rutiner som att sköta magen gå i glömska. Hur ska då sjuksköterskor ha koll på att vårdtagaren dagligen sköter sina behov? Helleringen är ett redskap som ska registrera toalettbesök för personer som lider av kognitiv svikt för att säkerställa att rätt vårdinsatser genomförs.
Den nya innovationen föddes ur sjuksköterskan Helle Wictors frustration över hur svårt det kan vara att hålla koll på hur de boende sköter sina magar.
– Många klarar sig själva och kan säga till om de är hårda i magen. Men de som inte kan riskerar att bli allvarligt förstoppad, och det kan leda till fysiska symptom som deras hjärna inte kan tolka, säger Helle Wictor.
Något som Helle minns från tiden inom intensivvården är hur illa det faktiskt kan gå när det grundläggande behovet att sköta magen inte fungerar.
– Så många gånger jag mött patienter med tarmvred som orsakats av förstoppning. Det är inte bara smärtsamt och allvarligt för den som blivit drabbad, det kostar också sjukvården mycket pengar att ta hand om, förklarar Helle.
Helleringen är en toalettring med sensorer som ska ge personalen information rörande om en hyresgäst har uträttat sina behov. Den osynliga sensorn ska spåra avföring i toaletten och på så vis göra det lättare för personal på vårdboenden att utesluta eller upptäcka förstoppning hos demenssjuka.
Till sin hjälp har Helle kollegan Niels Bergsten, utvecklare på vård- och omsorgsförvaltningen och företaget EC Solutions. Tillsammans har de kunnat utveckla den nya tekniska lösningen, ett arbete som påbörjades under hösten 2022.
Testning pågår
Testerna pågår just nu på en toalett på EC Solutions kontor. Varje besökare ansluter sig till ”Helleringen” via en app och registrerar där vad som skedde under besöket. Målet är att testa Helleringen på tio prototyper våren 2023, som ska samla in 3000 data set, vilket innebär 3000 unika toalettbesök. Denna data ska sedan användas för att träna Helleringens maskininlärningsalgoritm att bli mer träffsäker.
– Det ska bli jättespännande att se hur testerna går nu. Fungerar allt som vi tänkt kan det verkligen bli en tillgång i vårt arbete för att vi ska kunna ge patienterna rätt behandling, säger Helle.
– En förstoppning hos sköra människor kan leda till allvarliga effekter och därför är det livsviktigt att vi medicinerar rätt, avslutar Helle.
För mer information kontakta:
Helle Wictor, sjuksköterska, vård- och omsorgsförvaltningen, Helsingborgs stad, 073- 625 37 98.
Niels Bergsten, utvecklare, vård- och omsorgsförvaltningen, Helsingborgs stad, 073-822 65 08.