Nyhet -
Innovativa företag och eldsjälar bland de nominerade till Miljöpriset 2022
De nominerade till Helsingborgs stads miljöpris 2022 har en stor bredd kring insatser, innovationer och engagemang. Bland de nominerade finns både större och mindre verksamheter, eldsjälar och smarta lösningar. Den 22 november vet vi vem som vinner årets miljöpris!
Samarbeten, innovationer och insatser inom miljö och klimat vinner vi alla på. Därför ska de lyftas fram för att inspirera fler. Fram till 30 september har hela Helsingborg haft möjligheten att nominera personer, företag eller verksamheter som gjort en viktig insats för miljön eller klimatet, till Helsingborgs stads miljöpris 2022.
– Vi är glada för alla fina nomineringar som kommit in till stadens miljöpris och den bredd som de tillsammans visar upp. Det ger hopp om att vi faktiskt kan klara klimat- och miljöutmaningarna tillsammans och leva upp till det Klimatneutrala Helsingborg 2030, säger Julia Roth, miljöstrateg i Helsingborgs stad.
Årets vinnare presenteras och meddelas i samband med näringslivsträffen HBG Frukost den 22 november.
Här är årets nomineringar:
Anna Lindgren
Anna är bärare av en personlighet som vi alla mår bra av att ha nära i vardagen. Hon visar mod och agerar ledstjärna i en tid då vi måste börja prioritera miljö- och klimatfrågan i allt vi gör. Anna gör just detta, genom sina livsval och handlingar i vardagen. Hon är en sann inspiratör när det kommer till renovering och återbruk och får de som står henne när att reflektera och bli mer medvetna om hur de kan leva för en mer hållbar framtid.
Drivec AB
Transportsektorn behöver ta stora kliv framöver för att vi som stad men också internationellt sett ska närma oss målet om klimatneutralitet. Drivecs två systemlösningar är viktiga innovationer som för oss närmare målet. Smarta analyser av uppsamlad data från förares beteende och teknisk utrustning i fordonet, skapar ett bra beslutsunderlag som bidrar både till beteendeförändring, miljö- och klimatnytta men också bättre ekonomi. Drivecs lösningar bidrog 2021 till att deras kunder sammantaget minskade sina utsläpp med 27 400 ton växthusgaser (CO2e) vilket motsvarar vad 856 normalstora hushåll släpper ut per år.
Elis Textilservice
Elis Textilservice är en föregångare inom företagsvärlden; att ta fram en cirkulär affärsmodell, i det här fallet för hur textilier kan återvinnas eller återanvändas. Företaget är en sann inspiratör för vår tid och inte minst för textilbranschen som har stora utmaningar inom textilåtervinning och avfall. Elis visar på att det går att förena en miljö-, social- och ekonomiskt hållbar utveckling inom sin verksamhet genom att arbeta mot de skarpa cirkulära och klimatneutrala mål de satt för 2030. De har tydliga mål som är kopplade till hälsa, säkerhet och jämställdhet för att förbättra arbetsmiljön för alla anställda i hela leverantörskedjan.
Helsingborgarnas klimatavtal
I en tid då omställning är på mångas läppar behövs initiativ likt Helsingborgarnas klimatavtal som möjliggör för invånare att tillsammans driva opinion och signalera till politiken att ta klimatfrågan på allvar. Helsingborgarnas klimatavtal går helt i linje med EU:s strategiarbete för att uppnå klimatneutralitet, vars önskan är att se fler och nya sätt för invånare att bli aktiva i omställningsarbetet. Genom möten, dialoger och events är verksamheten en viktig aktör för att Helsingborgs stad ska nå ambitionen om att bli klimatneutral 2030 och för att nå målet om hållbar konsumtion till 2045.
Kemira Kemi
Kemira Kemis produkter har bidragit stort till kvalitetsförbättringar för miljö och klimat runt om i världen. Extra utmärkande för företaget är att de sedan 70-talet bedriver en verksamhet som bygger på industriell symbios. I en tid då vi räknar utsläpp av koldioxid och där vi vill spara in på resurser, finns det mycket att lära av deras sätt att arbeta. Många års erfarenhet av samarbete med företag har genererat synergieffekter där det mest kända är samarbetet med Öresundskraft, som bidragit till att den lokala fjärrvärmeproduktionen är fri från olja, vilket medför att Helsingborg är en renare stad.
Min Cykel
Cykelbutiken Min Cykel är en av många viktiga aktörer i en stad med ambition om att nå klimatneutraliet. Genom deras service underlättar de för invånare att resa hållbart och i förlängning bidrar de till att utsläpp, buller och vägskador minskar, och kunderna får med frisk luft och motion en bättre hälsa. Min Cykel uppmärksammas för den goda service de ger, så som råd kring cykelvård för lång hållbarhet, för sitt bemötande till kunden och för ett bra utbud av produkter. Deras verksamhet och service stärker på så vis både social, miljö- och ekonomisk hållbar utveckling för sina kunder och samhället de cyklar i.
OCO Nordic
I en tid av energikris och i efterspåren av pandemin är vi tacksamma för OCO Nordic unika metod som rengör och återställer ventilationssystems funktionalitet med hjälp av torris. Tack vare deras tjänster får kunden en minskad energiförbrukning och ett bättre och säkrare inomhusklimat där risken för smitta minskar. OCO Nordic har utfört sina tjänster i samtliga av Region Skånes sjukhus och här i Helsingborg har vi även dem att tacka för att Dunkers kulturhus har ett så bra inomhusklimat. Sammantaget bidrar OCO Nordic tjänster till nyttor för både människan, miljön, klimatet och ekonomin.
SFW – Sustainable Food Waste
Flera miljon ton mat slängs varje år och en stor del av maten slängs för att det råder stor osäkerhet kring kvalitet och hållbarhet. Nazih Hazime och Jacob Petersson har utvecklat en databas för att mäta hur temperaturavvikelser påverkar livsmedels hållbarhet, en lösning som ska integreras i befintlig livsmedelskedja. Med hjälp av insamlad data kan mat sparas och matsvinnet minska. Hazime och Petersson som ligger bakom appen Sustainable Food Waste, jobbar utifrån den Helsingborgsdrivna innovationskulturens paroll; ”Våga, testa, gör” för att möta behoven hos kunden och skapa kvalitet i tjänsterna de erbjuder. Heja er för ert initiativ och mod!
Fakta Helsingborgs stads miljöpris:
Helsingborgs stads Miljöpris delas ut årligen till personer, företag eller verksamheter som gjort en viktig insats för miljön eller klimatet. Miljöpristagaren ska bo eller ha sin verksamhet knuten till Helsingborg. Priset kan inte delas ut till anställda i Helsingborgs stad som arbetar med miljö inom ramen för sin anställning. Prissumman är 50 000 kronor och kan delas av flera pristagare.
Prisets vinnare utses av en jury från Helsingborgs stad. I juryn sitter stadens miljödirektör, stadsbyggnadsdirektör och näringslivsdirektör, samt ordförande och vice ordförande i miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden.
Förra årets vinnare blev Krokstorps gård, som fick miljöpriset för sitt arbete med ett hållbart jordbruk som binder kol och återför näring till jorden. Krokstorps gård är dessutom den svenska föregångaren inom jordbruksmetoden Conservation agriculture.
Läs mer om priset på helsingborg.se/miljopris
För mer information:
Julia Roth, miljöstrateg Helsingborgs stad, 072-1782736 julia.roth@helsingborg.se