Gå direkt till innehåll
Bild på två förvärvade konstverk: Charlotte Wahlström (vänster), Hedvig Tegnér (höger).
Bild på två förvärvade konstverk: Charlotte Wahlström (vänster), Hedvig Tegnér (höger).

Nyhet -

Konstinköp för Helsingborg i världen


Helsingborg i världen 2021

Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus har utökat Helsingborgs konstsamling med nyförvärv till ett värde av 200 000 kronor. Insamlingsprojektet kallas för Helsingborg i världen och har ett lokalhistoriskt perspektiv. Tavlorna som är målningar på duk och pannå kommer att kunna ses i Dunkers kulturhus utställningar på sikt.

Konstinköpen har främst varit riktade mot konstnärskolonin som fanns i Arild under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Med inköpen vill Helsingborgs museum bekräfta den så kallade Arildskolonins konsthistoriska betydelse och uppmärksamma konstnärerna som var verksamma vid denna tid och plats. Dunkers kulturhus har varit delaktiga i inköpen och har själva bidragit med 200 000 kronor för att stötta projektet.

– Utifrån Dunkers kulturhus perspektiv är det viktigt att vi bidrar med resurser dit de gör mest nytta utifrån händelser i omvärlden. När pandemin slog till och vi inte kunde bedriva utställningsverksamhet på det sätt vi är vana vid valde vi att rikta om medlen för att stärka innehållet och därigenom verksamheten på lång sikt. Utifrån vår position och uppdrag ser vi vikten av att stärka samlingarna med ett lokalt och nordvästskånskt fokus. I vårt uppdrag ligger det att skapa, tillsammans med Helsingborg museum, utställningar som kan sätta Helsingborg på kartan. Det tror vi görs bäst via en kombination av olika utställningar men där en bärande riktning är att hitta, lyfta och bygga kring vår regions historia och vårt lokala kulturarv oavsett vilken tidsepok det ägde rum. Därför känns det helt rätt att Helsingborgs museum har förvärvat denna konst i samråd med oss så vi tillsammans kan skapa fantastiska utställningar med Helsingborgs stads konstsamlingar i fokus, säger Fredrik Öjbro, avdelningschef Dunkers kulturhus.

Att samverkan mellan Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus haft en avgörande roll rent ekonomiskt råder det inget tvivel om. Helsingborgs museums avdelningschef, Therese Kruse, menar också att projektet tagit de båda kulturinstitutionerna ett steg närmre varandra samarbetsmässigt.

– Helsingborgs museum har lite medel för inköp av konst och föremål. Att vi har fått 200 000 kronor för att göra riktade inköp betyder väldigt mycket för samlingen. Vi har bedrivit aktiv insamling, istället för passiv insamling och har kunnat göra inköp som vi aldrig haft möjlighet till annars. Medlen innebar också att verksamheten strategiskt har kunnat arbeta med komplettering av museets samling inför framtiden utifrån nationellt, internationellt och kvinnligt perspektiv. Genom inköpsgruppen, som innehöll medarbetare från både Helsingborgs museum och Dunkers kulturhus, stärktes samverkan emellan utställningsarenan Dunkers kulturhus och Helsingborgs museums samling, säger avdelningschef Therese Kruse.

Inköpen
Målningar av följande konstnärer har köpts in:
Theresia Sandström, Charlotte Wahlström, Viggo Pedersen, Olof Krumlinde, Gustaf Rydberg, Olof Jernberg, Georg Achen, Christian Blache, Fritz Fechner och Hedvig Tegnér.

En av de viktigaste delarna i projektet var att förvärva konst av kvinnliga konstnärer verksamma under 1800- och början av 1900-talet. Detta då det varit en lucka i stadens konstsamling. Med inköpen kan Helsingborgs museum nu ge en mer rättvis bild av hur konstscenen såg ut kring denna tid. En av konstnärerna är Charlotte Wahlström, 1849-1924. Hon utbildade sig vid konstakademin i Stockholm och hennes begåvning väckte tidigt uppmärksamhet. Hon fick genom stipendier möjligt att studera i Paris och resa ner till kontinenten. Hon erhöll dessutom kunglig medalj i landskapsmåleri och bronsmedalj på Världsutställningen i S:t Louis. Charlotte Wahlström tillhör en av de främsta landskapsmålarna. I Sverige fann Charlotte Wahlström sina motiv på flera olika håll, men oftast återkom hon till skånska Kullabygden och trakten kring Arild.
En annan konstnär som också drogs till Arild och konstnärskolonin var Hedvig Tegner, 1866-1961. Hon fick i ungdomsåren sporadisk undervisning i teckning och målning, men det var först i 35-årsåldern efter makens död som hon kunde förverkliga sina konstnärsdrömmar. Hon som så många andra konstnärer under denna tid reste till Paris för konststudier. Vårt inköpta verk av henne är en vy från Arild över Skälderviken en solig sommardag.


Kontaktpersoner

Therese Kruse, avdelningschef på Helsingborgs museum.
042-10 45 14 eller therese.kruse@helsingborg.se

Fredrik Öjbro, scen- och utställningschef på Dunkers kulturhus.
0732-31 15 60 eller fredrik.ojbro@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55