Gå direkt till innehåll
Magnetkoppling från Oregon gav smarta livbojar

Nyhet -

Magnetkoppling från Oregon gav smarta livbojar

Andreas Hall på stadsbyggnadsförvaltningen ville göra stadens livbojar smartare. Men det saknades en komponent. Efter många veckors letande hittade han vad han sökte – hos en liten cykelhandlare i Oregon i USA som blev ganska förvånad när han fick en stororder från Helsingborgs stad.

Internet of things, eller sakernas internet på svenska, står för smarta saker, uppkopplade prylar som gör jobbet åt oss. Andreas Hall jobbar som utvecklare på stadsbyggnadsförvaltningen och han fick i uppdrag att titta på hur staden kan arbeta med just sakernas internet. Det började med smarta papperskorgar som säger till när de behöver tömmas. Sen blev det jordfuktighetssensorer i marken vid Österleden, de säger till när de nyplanterade träden behöver vattnas så att man inte vattnar för ofta i onödan. Sen gav sig Andreas Hall på livbojarna.

– Jag har ju sett att de försvinner från sin plats med jämna mellanrum, ungdomar tar ner dem för att kolla om de flyter eller kastar in dem i buskarna. Så när de faktiskt behövs kanske de inte är kvar. Det problemet ville jag lösa, säger han.

Andreas Halls idé är enkel - runt de livbojar som är uppkopplade går en kabel till en sensor som är uppkopplad mot Öresundskrafts LoRa-nät som är ett wifi för uppkopplade prylar. När någon tar en livboj bryts en koppling på kabeln och det skapas då ett ärende hos entreprenören Peab som kan åka ut och sätta upp en ny. Men det här visade sig vara lättare sagt än gjort. Livbojen får inte sitta fast för hårt, den måste ju gå att ta av enkelt när den behövs. Och själva kopplingen på kabeln runt bojen måste tåla väder och vind. Dessutom måste det vara lätt för entreprenören att koppla ihop systemet igen när en livboj är återplacerad på sin plats.

– Det stod klart ganska snabbt att lösningen skulle bli en magnetkoppling. Men hur mycket jag än letade hittade jag ingen sådan som levde upp till alla våra krav. Jag tror jag skannade hela Internet innan jag hittade den här cykelhandlaren i USA, säger Andreas Hall.

Det visade sig alltså att en liten cykelhandlare som specialiserat sig på exklusivare cykelbelysningar hade tagit fram och tillverkade precis det som Andreas Hall letade efter. Det är en magnetkoppling som fäster lätt, släpper lätt och som är täckt med krympslangar för att klara av utomhusmiljö, precis vad som behövs med de salta vindarna vid Öresund. Kopplingen är lagom stor för att kunna leda den svaga strömmen som driver sensorn. Cykelhandlarens tanke från början var att den ska användas för att fästa avtagbar cykelbelysning.

– Tillverkaren blev såklart förvånad när jag beställde ett gäng sådana här till Sverige och jag vet inte om han riktigt har förstått vad de används till. Jag har beskrivit det som “lifesaving equipment”. Men han är väldigt hjälpsam och nu har vi precis lagt en beställning på 60 stycken, säger Andreas Hall.

Livbojsprojektet är ett samarbete mellan staden, Öresundskraft och ärendehanteringssystemet Infracontrol. Andreas Hall poängterar att en stor del i arbetet med sakernas internet är nya samarbeten mellan olika aktörer som tillsammans hjälps åt att skapa den smarta staden.

Vad blir nästa område inom sakernas internet?

– Jag tror att det blir vattenmätare i fontänerna som säger till om flödet är onormalt, på så sätt upptäcker vi snabbt om det blivit en läcka. Inför vintern är det intressant med bommar till cykelbanor, om vi kan göra så att vi ser om de är öppna eller stängda. Det är ju viktigt för att entreprenörerna ska komma fram.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att hela området är nytt. Ingen har kommit långt med arbetet och det gör att vi kan prova nytt och ligga i framkant, säger Andreas Hall.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55