Gå direkt till innehåll
Bild: Andréa Wiszmeg, Åsa Ottosson Berggren
Bild: Andréa Wiszmeg, Åsa Ottosson Berggren

Pressmeddelande -

2020 års Nils Karleby-stipendiater är...

Nils Karlebys Stiftelse för Skånsk Kultur och Historia har som ändamål att stödja och främja forskning rörande skånsk kultur och historia. Stiftelsens avkastning ska användas till bidrag och stipendier som stöd och uppmuntran till forskare, vilka på vetenskaplig grund bedriver forskning kring eller med anknytning till den skånska kulturen och Skånes historia. Onsdag 17 juni klockan 12.15 sker utdelning till årets stipendiater på Fredriksdal museer och trädgårdar. Stipendiaterna får vardera 65 000 kronor. 2020 års Nils Karleby-stipendier tilldelas arkeolog Åsa Ottosson-Berggren och etnolog Andréa Wiszmeg.

Stipendiater och motiveringar

Arkeologi, Åsa Ottosson-Berggren

Åsa Ottosson-Berggren disputerade i arkeologi år 2010 med avhandlingen Med kärret som källa: om begreppen offer och ritual inom arkeologin. Avhandlingen studerade varför människor deponerade stenar, ben och redskap i vatten och våtmarker under förhistorisk tid och hur arkeologin kan skapa förståelse för denna typ av lämningar. Avhandlingen satte människor och deras ritualer i fokus och utgick från ett neolitiskt fyndmaterial från ett kärr i Malmö. Åsa har främst forskat på neolitiska lämningar, inte minst våtmarksdeponeringar med en teoretisk inriktning som bygger på handlingsteori, ritualteori och teorier om materiell kultur. Åsa arbetat även med kopplingen mellan teori och praktik samt metodutveckling inom fältpraktik, med fokus på hur de digitala metoderna påverkar kunskapsprocessen.

Både före och efter disputationen har Åsa arbetat med uppdragsarkeologi i Skåne, de senaste tio åren vid Sydsvensk Arkeologi AB. I sitt jobb som uppdragsarkeolog har Åsa undersökt otaliga lämningar från den skånska förhistorien, vilket i många fall lett till resultat som publicerats i vetenskapliga publikationer. Flera av dessa artiklar används idag som kurslitteratur på utbildningen i arkeologi. Hon har även deltagit i det internationellt uppmärksammade projektet kring Catalhöyük i Turkiet samt flera gånger lett kurser på den nordiska forskarskolan i arkeologi, Dialogues with the Past. Väl värt att lyfta fram är hennes mångåriga arbete med skånska arkeologiska material, där många fått sin första vetenskapliga belysning via Åsas arbete. Hennes förtrogenhet med den skånska arkeologin och hennes bidrag till vår förståelse för skånsk förhistoria är betydande.

Under de senaste två åren har Åsa arbetat som lektor i arkeologi vid institutionen i Lund där hon är en uppskattad kollega och lärare.

Etnologi, Andréa Wiszmeg

Andréa Wiszmeg disputerade i etnologi 2019 med avhandlingen Cells in Culture, Cells in Suspense: Practices of Cultural Production in Foetal Cell Research. I avhandlingen undersöker hon den medicinska forskningen vid Lunds universitet som inriktar sig på neurodegenerativa tillstånd som Parkinsons sjukdom. I fokus står de experimentella försök som görs för att transplantera fosterceller från aborterade embryon till hjärnan hos Parkinsonpatienter. Förhoppningen är att dessa embryonala celler ska motverka sjukdomsförloppet.
Lunds universitet är banbrytande inom detta område som väcker stora förhoppningar men även omfattande etiska diskussioner. Wiszmegs studie är banbrytande och är den första i sitt slag att granska dessa svenska experimentella försök ur ett samhälleligt och kulturvetenskapligt perspektiv. Hon gör det genom att studera interaktionen i forskargrupperna och ger fylliga beskrivningar av den speciella forskningskultur som uppstår på laboratorierna vid Lunds universitet.
Wiszmeg har under sin doktorandtid bland annat ingått i det tvärvetenskapliga Linnéprojektet Bagadilico som är ett forskarnätverk med 120 forskare och tekniker från medicinska fakulteten, LTH, Skånes universitetssjukhus och kulturvetenskaperna. Hon har framgångsrikt arbetat för flervetenskapliga samarbeten i såväl sin forskning som i ett stort antal föreläsningar riktade till akademin, media och allmänheten.
Hösten 2019 beviljades Wiszmeg tillsammans med etnologen Kristofer Hansson anslag av Vetenskapsrådet för projektet Biomodifierande teknologier i förändring: Kulturella perspektiv på ansvarig forskning och innovation inom CRISPR- och stamcellsteknologi. Wiszmeg arbetar för närvarande som postdoktor vid Department of Public Health, Medical Museion, Köpenhamn, och ansvarar för forskningsområdet Metabolic Science in Culture.

Mer information om Nilson Karlebys stipendier finns bifogat.

Kontaktpersoner

Johan Sjövall, SEB, tel. 040-667 60 30,
Therese Kruse, Helsingborgs museer, tel. 042-10 45 14

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55