Pressmeddelande -
Ångfärjeparken är finalist till Stenpriset 2022
Stenpriset delas ut varje år av branschorganisationen Sten för att belöna ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Nyligen stod det klart att Ångfärjeparken i Helsingborg är en av årets tre finalister, i gott sällskap av gågatan i Uppsala och Askgravlunden i Bomhus kyrka i Gävle. Vinnaren utses i slutet av året.
Ångfärjeparken invigdes sommaren 2021 som en del av SeaU-området. Utformningen har inspirerats av närheten till havet vilket syns i de vågformade granittrapporna, vågmönstret i granitmarkstenen och de fyra större stenblocken av polerad halländsk gnejs. De dekorativa stenarna som väger mellan 1 och 3 ton bjuder in till lek samtidigt som de illustrerar hur kraften från havets vågor kan slipa och forma stenar. Naturstensbeläggningen i parken har bearbetats på flera olika sätt för att förstärka känslan i havets naturliga övergång till land.
– Ångfärjeparken har verkligen blivit en uppskattad mötesplats vid havet. Att vi kunnat använda lokalt producerade och vackra stenmaterial gör platsen hållbar över tid och minskar klimatavtrycket. Det är roligt att gestaltningen, materialvalen och stensättningen i Ångfärjeparken nu uppmärksammas, säger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr.
Platsen har en lång historia och mellan 1898 och 1991 var den ett viktigt område för Helsingborgs tåg- och färjeresenärer. Bohusgranit och Hallandsgnejs är stensorter som funnits på platsen från början. Man kan säga att materialen tillhör stadens årsringar och att vi genom stenarbetena på Ångfärjeparken har lagt till nya årsringar i stadens historia.
– Vi har lagt stor omsorg vid gestaltningen av den nya Ångfärjeparken och redan på ett tidigt stadie var vi inne på att stenmaterialen skulle addera viktiga värden och förhöja upplevelsen av platsen. Havets formspråk syns i de vågformade trapporna och i smågatstensytorna där den polerade halländska gnejsen gnistrar likt havet intill, säger Elisabeth Möllerström, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
De senaste årens vinnare har varit Linköpings stift för arbetet med att restaurera Linköpings domkyrka, Obelisken på Slottsbacken i Stockholm och Restaurant Frantzén i Stockholm.
För mer information kontakta:
Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare
Tel: 042-10 28 95, e-post: martin.hadmyr@helsingborg.se
Elisabeth Möllerström, Landskapsarkitekt
Tel: 042-10 35 99, e-post: elisabeth.mollerstrom@helsingborg.se
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.