Pressmeddelande -
Åtta av nio EU-badplatser i Helsingborg får godkänt i år
Havs- och vattenmyndigheten har släppt årets klassificering av EU-bad i Sverige. I Helsingborg har åtta av nio EU-badplatser blivit godkända med klassificeringen utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet, vilket är en mer än förra året. Det är Vikingstrand som går från dålig badvattenkvalitet till tillfredsställande. Ytterligare två badplatser höjer sig: Råå vallar går från tillfredsställande till utmärkt badvattenkvalitet och Fria från tillfredsställande till bra. Örby ängar får, liksom i fjol, klassificeringen dålig badvattenkvalitet.
Havs- och vattenmyndighetens klassificering baseras på resultat från badvattenprover tagna under åren 2020–2023.
– Det går på rätt håll! Tre badplatser höjer sig och vi behöver inte längre avråda från bad på Vikingstrand. Enträget arbete från både staden och NSVA ger resultat, skam den som ger sig. Som vi vet kan ett kraftigt regn göra att det blir tillfälligt dålig badvattenkvalitet, så ett råd är att vänta någon dag med att bada efter ett skyfall – eller att bada med stängd mun. Vi tar täta badvattenprover hela sommaren, håll koll på prognosen för badvattenkvaliteten på helsingborg.se/badplatser, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.
Enligt Havs- och vattenmyndighetens regler räcker det att ta åtminstone fyra prover under badsäsongen, men Helsingborgs stad tar sju respektive fjorton prover på femton av sina badplatser. Proverna tas varannan eller varje vecka under hela badsäsongen, från slutet av maj till slutet av augusti.
Helsingborgs EU-bad och deras klassificering 2024:
- Domsten: Utmärkt badvattenkvalitet
- Hittarp: Utmärkt badvattenkvalitet
- Larödbaden: Utmärkt badvattenkvalitet
- Vikingstrand: Tillfredsställande badvattenkvalitet
- Fria bad: Bra badvattenkvalitet
- Järnvägsmännens brygga: Utmärkt badvattenkvalitet
- Råå vallar: Utmärkt badvattenkvalitet
- Örby ängar: Dålig badvattenkvalitet
- Rydebäck: Utmärkt badvattenkvalitet
Fortsätter att använda tekniken som ger provsvar på 15 minuter
Staden fortsätter att använda tekniken som ger svar på bara 15 minuter om det finns kolibakterier i badvattnet. Tekniken är banbrytande på så sätt att den på sikt kan ge svar i förväg på om det är ok att bada eller inte. Den är möjlig genom forskningsprojektet Urbana bad och är ett komplement till de veckovisa badvattenproverna som ger svar efter tre dagar. Förhoppningen är att informationen från dessa snabba mätningar på sikt ska bli tillgänglig för allmänheten i badplatskartan.
Forskningsprojektet Urbana bad har pågått sedan 2018 och gett en del svar på komplexa frågor kring badvattenkvaliteten. Projektet är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet, Malmö stad, VA SYD, NSVA och Sweden Water Research.
Det här är ett EU-bad
Inom EU registreras större offentliga badplatser, som i genomsnitt har mer än 200 badande per dag under badsäsongen, som EU-bad. Badplatser som har färre badande kallas för övriga bad och är frivilliga att registrera. Helsingborg har nio EU-bad under badsäsongen 2024. På EU-baden kontrollerar staden badvattnet regelbundet och enligt vissa regler. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet finns på alla EU-bad.
För mer information, kontakta:
Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 042-10 25 39, e-post: elisabet.lindberg@helsingborg.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.