Gå direkt till innehåll
Bild: Axel Hamborn. Självporträtt.
Bild: Axel Hamborn. Självporträtt.

Pressmeddelande -

Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling

Vad säger ditt porträtt och vad döljer sig bakom andras?

Utställning: Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling
Dunkers kulturhus 8 maj 2021 – 10 januari 2022

Med utställningen Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling ska vi få perspektiv på hur porträttet har använts genom tiderna och hur det används idag. Genom verk och föremål från 1600-talet till 2020 kommer Dunkers kulturhus besökare att få följa med på en resa genom betydelsen av det mänskliga porträttet, djupdyka i dess sociala historia och förundras av dess skiftande funktioner. Vad ville sägas med penseldragen, vad berättar formerna på statyn, hur använder vi selfien och vilken roll får porträttet i en pandemi?

Ur den historiska kontexten kan porträttet tillskrivas en bred variation av uttryck och användningsområden inom konst, fotografi, mynt, medaljer och mycket mera. Porträttet har vi använt och använder för att signalera makt och status, beskriva en berättelse, symbolisera ett ögonblick och helt enkelt skapa närvaro av en individ. Vi har alla en relation till porträttet, oavsett vem vi är eller hur gammal. Själva utförandet har genom åren tett sig annorlunda där skulpturer och smartphone-selfies är exempel på två metoder, förhållandevis långt ifrån varandra rent utförandemässigt. Men gemensamt är att det finns en berättelse bakom varje porträtt och att porträttet, oavsett dess ursprungliga berättelse, ger betraktaren en chans att göra sin egen tolkning. 

- Jag tycker att denna utställning är särskilt spännande eftersom vi alla har en relation till porträttet som fenomen, vilket kan skapa intressanta samtal där varje individs unika intressen, ålder med mera påverkar hur vi ser den porträtterades berättelse, säger Karin Kardell antikvarie på Kulturmagasinet/Helsingborgs museer.

    När vi ser på porträtt och dess betydelse kommer vi ganska lätt in på den hårfina gränsdragningen mellan vad som är ett porträtt och vad som är en avbildning. Kanske är det kopplat till vilken funktion objektet är tänkt att ha? En generella åsikt är att porträtt är ett konstverk som representerar en individ och som bär med sig frågor om fysisk likhet. En åsikt som ganska enkelt blir till en intressant diskussion när man tittar på selfies och sociala medier som ett modernt sätt att porträttera sig på. Att porträttet både ger svar och ställer frågor det råder det inget tvivel om.

    Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samling
    I utställningen visas verk och föremål ur Helsingborgs museers samling från 1600-talet fram till 2020 och har som avsikt att belysa betydelsen av det mänskliga porträttet och dess sociala historia, liksom dess skiftande funktioner. Men utställningen är också en berättelse om porträttsamlingens historia vid Helsingborg museer. Den tar oss med från samlingens tillblivelse under 1900-talet, med dess första donationer, tills idag och indirekt även dess brister som i sin tur också berättar sin historia. Antikvarie Karin Kardell på Kulturmagasinet/Helsingborgs museer säger såhär om utställningen aktualitet:

    - Porträttet är i sig är inget nytt fenomen och att det förändras i takt med teknikens utveckling och samhället sociala funktioner är ju heller ingen hemlighet. Men något som är nytt, som kastar en extra strålkastare på formen är Pandemin. Att möta och kommunicera med människor har vi vant oss att det sker ansikte mot ansikte. Ur en filosofisk kontext har detta beskrivits som att det är först i mötet med andra människor som vi själva förstår att vi existerar. Det blir intressant att reflektera kring vad pandemins isolering innebär för oss som individer och hur den påverkar samhället. Kanske kan vi med hjälp av porträttet som form, dess historia och utveckling reflektera kring dessa frågor.

    Ansikten - porträtt ur Helsingborgs museers samling visas från 8 maj i år till 10 januari 2022. Utställningen är ett samarbete mellan Kulturmagasinet/Helsingborgs museer och Dunkers kulturhus.

    Kontaktpersoner:
    Karin Kardell, antikvarie
    Kulturmagasinet/Helsingborgs museer
    042-10 77 03
    karin.kardell@helsingborg.se

    AnnCatrin Gummesson, projektledare.
    Dunkers kulturhus.
    0703-89 45 22
    anncatrin.gummesson@helsingborg.se

    Presskontakt:
    Dennis Nilsson, kulturförvaltningen Helsingborg
    0732-31 50 78
    dennis.nilsson@helsingborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55