Gå direkt till innehåll
Fältarpsvägen och norra delar av Jordbodalen.
Fältarpsvägen och norra delar av Jordbodalen.

Pressmeddelande -

Begränsad framkomlighet på Fältarpsvägen när bullret ska minska

I stora delar av naturreservatet Jordbodalen är det tillräckligt tyst och lugnt för att både djur och människor ska trivas. Men i områdets norra del stör trafikbuller från Fältarpsvägen. Vi ska därför testa en ny typ av vägräcke som har bullerdämpande egenskaper. Vi ska även använda en annan typ av tystare asfalt när vi asfalterar om vägen. Går det som planerat kan resultatet bli att ljudnivån sänks med mellan 2 och 4 decibel. Under tiden arbetet pågår är det begränsad framkomlighet på Fältarpsvägen mellan Sockengatan och Södra Hunnetorpsvägen. Vi räknar med att arbetet är klart i mitten av oktober.

Måndagen den 23 september börjar vi sätta upp ett vägräcke längs en cirka 400 meter lång sträcka på Fältarpsvägen. Vägräcket ser ungefär ut som vanliga vägräcken men är försedda med ljudabsorberande skivor för att fånga upp däck-bullret. Går allt som planerat kan resultatet bli att ljudnivån sänks med mellan 2 och 4 decibel.

–Om den här typen av vägräcke fungerar som det är tänkt kan det bland annat bli ett alternativ till bullerplank på vissa platser där vi inte vill låsa in vägen med höga plank. De här räckena är så låga att du ser träden och skogen även i en låg bil, säger Henrik Rosdahl, gatuingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vi asfalterar även om sträckan på Fältarpsvägen med asfalt som innehåller mindre stenar än genomsnitten. Stenstorleken har stor inverkan på bullernivån. En större stenstorlek i asfalten innebär mer buller och en mindre stenstorlek mindre buller. Genom att gå från en stenstorlek på max 16 millimeter till max 11 millimeter kan vi minska bullret med 1-1,5 decibel.

–Grönområden är särskilt utpekade i vårt åtgärdsprogram för buller. Vi vill inte att staden ska växa på bekostnad av tysta och gröna ytor utan istället skydda dem från framtida störningar. Därför testar vi olika sätt att minska bullret i olika typer av miljöer, säger Lovisa Emilsson, trafikplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen.

I en stad som Helsingborg är bullerfria platser i form av natur- och rekreationsområden begränsade. Samtidigt ökar behovet av platser för rekreation, paus och återhämtning när staden blir mer tättbebyggd. I Helsingborgs stads åtgärdsprogram för buller är därför en av åtgärderna att undersöka olika bullerskyddsvallars påverkan på naturområden för att både förbättra förutsättningarna i befintliga områden och utreda möjligheterna för nya platser för rekreation.

Den nya typen av bullerdämpande vägräcke och tystare asfalt är en del av vårt innovationsarbete. Här testar och utvecklar vi nya lösningar för att skapa värde för våra invånare.

För mer information kontakta:
Henrik Rosdahl, gatuingenjör, stadsbyggnadsförvaltningen,
Telefon: 0702 10 58 30, e-post henrik.rosdahl@helsingborg.se

Lovisa Emilsson, trafikplanerare, stadsbyggnadsförvaltningen,
Telefon: 0734 22 21 81, e-post: Lovisa.Emilsson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55