Pressmeddelande -
Cullbergbaletten gästar Helsingborgs stadsteater med Ekman’s Triptych
Den 7 maj får Helsingborgspubliken chans att se Cullbergbalettens hyllade dansföreställning Ekman’s Triptych – A Study of Entertainment skapad av Alexander Ekman som är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer. Föreställningen fick ett lysande mottagande av press och publik vid premiären på Dansens Hus i Stockholm i oktober 2010 och spelades för utsålda hus på den efterföljande turnén i Skandinavien under hösten. Under våren har Ekman’s Triptych – A Study of Entertainment bl.a gästat Stadsteatern i Göteborg
Ekman’s Triptych – A Study of Entertainment består av tre verk med olika uttryck som vrider och vänder på begreppet underhållning. Dans blandas med tal, humor och det lekfulla med det stillsamma, den enkla meningen med den dubbla. Verkets inledande del bjuder på underhållningens klichéer, den andra delen utspelar sig i foajén i pausen då publiken kan mingla runt bland olika installationer och välja vad den vill se. Verkets tredje och avslutande del är dekonstruerad och upplöst, avklädd och naken. Kan allt vara underhållning?
”Föreställningen är den bästa Cullbergbaletten har gjort på länge./.../
För lite? För mycket? Nej, det är perfekt.” (Aftonbladet)
”Helt lysande...” (Dagens Nyheter)
Helsingborgs stadsteaters stora scen, lördag 7 maj kl 18.00
Längd: Ca 2 tim. inkl. paus
Om Alexander Ekman
Alexander Ekman är född i Stockholm 1984 och är en Sveriges mest internationellt uppmärksammade koreografer. 2005-2006 dansade Alexander Ekman i Cullbergbaletten där han fick sitt första genombrott som koreograf med verket The Swingle Sisters vid den internationella pristävlingen för koreografer i Hannover 2006. För samma verk fick han dessutom kritikerjuryns specialpris. 2006 omnämndes han i tidningen Ballettanz som "en ung koreograf att hålla ögonen på". Han var en av tre dansare i Cullbergbaletten som valdes ut att skapa ett verk, Okänd Art?, för projektet Cullberg Växtverk som visades i Stockholm och Malmö i april 2006. Under hösten samma år skapade Alexander koreografi, scenografi och musik till Flock Work för NDT II som hade premiär i november 2006 och som blev hans internationella genombrott som koreograf. Alexander har sedan dess skapat verk för Nederlands Dans Theater, Ballet de L’Opéra du Rhin, Frankrike, Bern Ballet och Ballet Junior de Genève i Schweiz, IT-Dansa i Spanien, Iceland Dance Company, GöteborgsOperans Balett, Operabaletten, Stockholm 59° North och Cedar Lake Dance Company.
Alexander Ekman skapade även en del av koreografin till Cullbergbalettens 40-årsjubileum 2007 och dansinstallationerna som var Cullbergbalettens födelsedagspresent till 50-årsjubilerande Moderna Museet 2008. Hösten 2009 gjorde han uppmärksammade videoprojektioner till Mats Eks uppsättning av Roland Schimmelpfennings Hållplats på Stockholms Stadsteater. I mars 2010 hade Alexander Ekmans första dansfilm; 40 M UNDER världspremiär i Stockholm. Alexander Ekman blir huskoreograf vid NDT II 2011-2013.
Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än det traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Anna Grip är kompaniets konstnärliga ledare.
Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967. Kompaniet har idag 16-18 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.
Cullbergbalettens hemsida: www.cullbergbaletten.se