Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

De får Helsingborgs stads miljöpris 2013

Ann-Christin Upners Anderberg, som bland annat står bakom Vegeriet och Sju bönor, tilldelas Helsingborgs stads miljöpris 2013. Priset för barn och unga går till Påarps Scoutkår. Pristagarna får vardera 25 000 kronor.

Miljönämndens motivering för Helsingborgs miljöpris lyder:
”Helsingborgs stads miljöpris 2013 går till Ann-Christin Upners Anderberg som driver restaurang Vegeriet och butiken Sju bönor. Under många års tid har hon möjliggjort för och inspirerat många att äta mer vegetariskt, allt från skolungdomar genom att servera lunch till en av stadens gymnasieskolor, till helsingborgare och inte minst besökare. Butiken underlättar dessutom för stadens invånare att hitta och att välja ekologiska, naturliga eller rättvisemärkta produkter. Utöver detta anordnar Ann-Christin  studiebesök och inspirationsträffar och har även utbildat gröna kockar på Hälsogymnasiet. Sammantaget har hon gjort förtjänstfulla insatser för att minska Helsingborgs miljöpåverkan. Att hon nu får stadens miljöpris ska ses som en uppmuntran och en sporre till fortsatt arbete.”

Helsingborgs stads miljöpris instiftades 2008 i syfte att stimulera miljöengagemanget bland stadens invånare, organisationer och företag. Ann-Christin Upners Anderberg får årets pris i konkurrens med 23 andra kandidater.

Miljöpriset för barn och unga
Sedan 2012 delar staden även ut ett miljöpris till barn och unga. I år går priset till Påarps scoutkår. De får priset i konkurrens med tre andra kandidater.

Miljönämndens motivering lyder:
”2013 års miljöpris för barn och unga går till Påarps Scoutkår. Sedan flera år har de med stor entusiasm gjort en betydande insats för vår stad genom att delta i kampanjen I Love Hbg och plocka skräp. Frågor kring natur och miljö genomsyrar hela deras verksamhet och deras pedagogiska arbete i dessa frågor sprider ringar på vattnet.  Sammantaget vill miljönämnden uppmuntra deras goda arbete, de är väl värda den uppmärksamhet som detta pris kommer att innebära.”

Miljöpriserna delas ut i samband med stadens firande av Världsmiljödagen den 5 juni. I år firas den genom att staden visar dokumentärfilmen Trashed på Röda kvarn. Priserna delas ut i samband med filmvisningen klockan 18:00.
 
För mer information, kontakta gärna:
Anna Jähnke, ordförande i Miljönämnden i Helsingborgs stad
Telefon: 042-10 53 65
 
Ann-Christin Upners Anderberg
Telefon: 0733-893050

Per-Olof Norén, ordförande Påarps scoutkår
Telefon: 042-227733

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55