Pressmeddelande -
Dockan och Djungellekan i Oceanhamnen vinner Landmärket – Sveriges arkitekturpris
I veckan tillkännagavs det på Arkitekturgalan i Göteborg att parken Dockan och Djungellekan i Oceanhamnen vinner Sveriges arkitekters prestigefyllda arkitekturpris – Landmärket.
Landmärket är Sveriges arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur och tilldelas ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande. Parken Dockan och Djungellekan i Oceanhamnen var ett av tre nominerade projekt till Landmärket. De andra två var Hertig Johans torg och gata i Skövde och Siegbahnsparken i Uppsala.
Juryns motivering lyder:
Helt nära stadens larm, men bortom dess faror, gör vinnaren en riktigt bra parks viktiga jobb. Den gamla dockan ligger tryggt avskärmad i en utmanande miljö. Med sitt oväntade språng ut i fantasins värld har den genomgått en djärv adaption till nutida behov och platsens förutsättningar. Från idé till det högklassiga genomförandet visar vinnaren hur ett ambitiöst, lyssnande och idogt arbete för in industriarvet i samtiden. Nu får varvskranen en ny central roll i Dockan.
- Vi är så klart väldigt stolta och glada över att få den här utmärkelsen. Vår målsättning har varit att skapa en mötesplats för Helsingborgarna utöver det vanliga, och fast parken inte är så stor ryms där många lager av upplevelser. Vi har testat nya arbetssätt med flera givande samarbeten, och vill framförallt tacka Helsingborg barn som förstod att det Dockan behöver är en Djungel. Växterna och djungeldjuren i kombination med hamnens historia gör verkligen Dockan till en speciell plats, säger Sara Schlyter, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
Bakgrund
Parken Dockan och Djungellekan är byggda i den gamla torrdockan som hörde till Helsingborgs varv och knyter på så sätt an till stadsdelens historia. Själva dockan har till större delen fyllts igen men den typiska formen kommer att synas genom att det bildas ett nedsänkt, vindskyddat och grönt parkrum. Vid muren mot det som återstår av Dockans bassäng har vi skapat ett vattenfall med havsvatten. Varvskranen är ett landmärke och en kvarleva från den tidigare hamnverksamheten i området. Kranen byggdes av Kockums Mekaniska Verkstad 1933 och den kunde, när det begav sig, lyfta upp till 40 ton.
För att sätta tema på lekplatsen vände vi oss till barnen i Helsingborg, stadens lekexperter, som genom en tävling uttryckte tydligt att djungeltema var det överlägset mest önskade temat. Parken och lekplatsen blev klara och invigdes i juni 2022.
För mer information kontakta:
Sara Schlyter, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 0734-22 24 29, e-post: sara.schlyter@helsingborg.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.