Pressmeddelande -
Dunkers kulturhus visar Hans Gedda i utställningen; Hans Gedda – en av Sveriges mest betydande porträttfotografer
14 juni öppnar Dunkers kulturhus, i samarbete med Nationalmuseum Stockholm, en utställning om och med fotografen Hans Gedda. Totalt visas närmare 140 verk i en retrospektiv utställning som sträcker sig från 50-talet fram till idag. Berömda porträtt av Angela Davis, Andy Warhol och Nelson Mandela möter lika välkända bilder av svenska storheter som Olof Palme, Birgit Nilsson och Jonas Gardell.
Hans Gedda (född 1942) hör sedan länge till en av våra mest betydande fotografer. I utställningen visas en blandning av porträtt, stilleben och halvdokumentära bilder. Den glidande skalan mellan de olika uttrycken väcker bland annat frågan om vad som verkligen är ett porträtt. Porträtt är något som har dominerat Geddas konstnärskap och utgör därför en viktig del av utställningen. Här möts Angela Davis, Andy Warhol, Nelson Mandela, Olof Palme, Birgit Nilsson och Jonas Gardell. I dessa bilder existerar inte tid och rum, allt är avskalat. Det finns också närhet och distans i Hans bilder, likaväl som humor, bl a i det överraskande porträttet av Carl XVI Gustaf.
Hans Gedda debuterade
som fotograf redan i tonåren. I utställningen finns därför flera ungdomsverk
som aldrig tidigare har visats. Utställningen följer sedan Geddas fortsatta
utveckling från studietiden hos Teddy Aarni i Eskilstuna, över tiden som
assistent åt Rolf Winquist i Ateljé Uggla fram till genombrottet 1967. Hans
slog då igenom bl a med porträtten av Sara Lidman och Tove Jansson.
Gedda har under hela sitt liv verkat som kommersiell fotograf. 1971 anställdes han av Femina och visade här prov på sin förmåga att göra närgångna porträtt. Några har blivit ikoniska som de av Evert Taube och Hans Alfredson. När Gedda sedan tvingades fotografera mode och mat tröttnade han och blev i stället frilans. Ofta har han skiftat perspektiv och använt samma modeller för egna konstprojekt. Bilder av karaktärsfulla äldre män gjordes parallellt med jeansreklam. Ett annat exempel är Geddas cirkusbilder, där Cirkus Scott var beställare. Dessa fotografier är en blandning av porträtt och halvdokumentära reportagebilder. De hör till det mest spännande uppdragen som Gedda gjort och visas därför i separata avdelningar.
I självporträtt har Gedda speglat sig i sina olika motiv. Han har uppträtt både som den vite clownen och som stilleben i form av skrotdelar. På det här sättet experimenterar han än i dag i olika genrer som porträtt, naturstudier eller stilleben.
– Utställningen på Dunkers är producerad av Nationalmuseum i Stockholm. Dunkers kulturhus är stolta över att få visa denna stora utställning av och med Hans Gedda för första gången i södra Sverige, säger teamchef för Dunkers utställningar Charlotta Jönsson.
Dunkers kulturhus har genom åren byggt upp en fotografisk profil med utställningar av fotografer såsom Lennart Nilsson, Sally Mann, Gunnar Smoliansky, Cooper & Gorfer, Nick Brandt, och nu senast, Christer Strömholm. Genom att först visa den stora retrospektiva utställningen Post Scriptum med Christer Strömholm – konstfotografen som för alltid förändrade svensk fotografi – och därefter Hans Gedda och hans enastående porträttfotografi av kända och okända, samt sist i raden under 2014 – Mellan Verkligheter, Fotografi i Sverige 1970-2014, ges en unik och intressant exposé av svensk fotografis utveckling i modern tid. Den senare utställningen baseras på Niclas Östlinds forskning om modern svensk fotografi vid Akademin Valand i Göteborg och är ett samarbete med Hasselbladstiftelsen och Göteborgs Konstmuseum.
Dunkers kulturhus ger utställningen en helt ny gestaltning och utökar med flera fotografier och teckningar. Med Dunkers audioguide finns också en unik möjlighet att höra Hans Geddas personliga berättelser om hur flera av fotografierna blivit till. Även Charlie Drevstams dokumentär ”Geniet från Flen” visas i utställningens filmrum. Utställningen tillhandahåller en illustrerad katalog i en svensk och en engelsk edition. Katalogen innehåller, förutom Hans bilder, två essäer som bygger på samtal med Gedda. Essäerna är författade av Nationalmuseums utställningskommissarier Magnus Olausson och Eva-Lena Karlsson.
Vad: Hans Gedda - en av
Sveriges mest betydande porträttfotografer
Var: Dunkers kulturhus i
Helsingborg
När: 14 juni – 28 september 2014 med vernissage 13 juni 18.00–20.00
Hur:
I samarbete
med Nationalmuseum, Stockholm
Se www.dunkerskulturhus.se för mer information.
Pressbilder
Arrangemangskontakt: Charlotta Jönsson, Teamchef
för utställningar på Dunkers kulturhus.
0702-61 74 07 eller charlotta.jonsson@helsingborg.se
Presskontakt: Dennis Nilsson, Pressansvarig
kulturförvaltningen. 042-10 42 32 eller dennis.nilsson@helsingborg.se
Foto: Nelson Mandela, 1990; Hans Gedda, Margareta Krook. (Bilderna är beskurna).
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.