Gå direkt till innehåll
Dunkers kulturhus visar Nils Petter Löfstedts fotografiska bilder från den våldsamma belägringen av Hvitfeldtska gymnasiet

Pressmeddelande -

Dunkers kulturhus visar Nils Petter Löfstedts fotografiska bilder från den våldsamma belägringen av Hvitfeldtska gymnasiet

Fotografen Nils Petter Löfstedt vann Helsingborgs Dagblads fotopris 2023 bland annat för sin skildring av den våldsamma belägringen av Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg 2001. Nu visar Dunkers kulturhus i Helsingborg pristagarens bilder från händelsen och berättar de instängdas historia i en helt ny utställning: På Hvitfeldtska bodde vi.
- Känslorna som ryms i den här berättelsen är otroliga och det ska bli fint att få visa det för en allmänhet, säger Axel Swanstein, utställningsproducent på Dunkers kulturhus.

Upptakten till den här utställningen tog sin början redan 14 juni 2001 i Göteborg. Det är en dag som aldrig kommer att glömmas av de 458 personer som befann sig instängda på Hvitfeldtska gymnasiet. Denna händelse blev startskottet för en intensiv dag av protester och våldsamheter i skuggan av EU-toppmötet och president George W. Bushs besök i Sverige. Fotografen Nils Petter Löfstedt var en av de instängda och det är hans dokumentation och samtal med dem som syns på bilderna som nu ska visas på Dunkers kulturhus mellan 19 oktober–5 november. Axel Swanstein berättar:

- Utställningen med Nils Petter kommer att bli fenomenal. Inte nog med att vi får visa det fantastiska fotografiska material som togs för 20 år sedan. Vi kompletterar med texter som i sig självt berättar historian i flera skikt och låter sedan den uppmärksammade dokumentärfilmen rulla under hela perioden.

Nils Petter Löfstedt har fångat några av de mest gripande ögonblicken från belägringen och berättar således historien från ett nytt perspektiv. Att fotografen själv var en av de instängda skapar en djupare förbindelse med händelserna. Nils Petter säger:

- Fotografi talar sitt eget tysta språk och det är på ett underligt sätt både en styrka och en svaghet. Det har varit många turer fram och tillbaka, om att orka sätta igång med bilderna. Först för mig och senare för människorna på fotografierna. Skulle vi kunna berätta eller inte? Men 20 år efteråt, under några omtumlande månader, hittade vi tillsammans tillbaka. Plötsligt var bilderna inte tysta. De slutade vara hotfulla för mig, när vi pratade om dem. Vi som syns på bilderna hade alla detta gemensamt att vi en varm sommardag i juni 2001, när häggen fortfarande stod i blom, bodde på en gymnasieskola i centrala Göteborg.

Vernissage och guidad visning med Nils Petter
Det här är första gången som Dunkers kulturhus ställer ut Helsingborgs Dagblads fotopristagare. Utställningen visas på entréplan i kulturhuset och invigs med en öppen vernissage 19 oktober klockan 17.00, där även prisutdelning sker. Under vernissagen är fotograf Nils Petter på plats och visar i utställningshallen. Fri entré.

Juryns motivering till varför Nils Petter Löfstedt är årets vinnare:
I en värld präglad av förbiilande drama arbetar han envist och långsiktigt. En dokumentär berättare lika ofta förklädd till bildarkeolog som folklivsskildrare. I Himlens mörkrum ger han Jean Hermansons anonyma arbetare namn och röst åter, då han letar upp dem efter årtionden och skänker arkivbilderna nytt liv. I tjugo år var hans aktivistiska kamrater tystade, innan han ger också dem en ny tid i På Hvitfeldtska bodde vi. Få svenska fotografer och filmare har politisk udd och aktivistiskt tålamod som Nils Petter Löfgren. För detta tilldelas han med stor glädje Helsingborgs Dagblads fotopris 2023.
Jury: Jenny Maria Nilsson och Johan Malmberg

Samtalsserie med Helsingborgs Dagblad
I samband med utställningen presenterar man även en samtalsserie arrangerad av Helsingborgs Dagblad. Samtliga programpunkter är gratis och hålls på Dunkers kulturhus i utställningshallen där Helsingborgs Dagblads fotopris och utställningen På Hvitfeldtska bodde vi visas.

21 oktober klockan 13.00: Nils Petter Löfstedt möter Kent Klich
Fotosnack som löper över tid och bär på de största av hemligheter och historier.

28 oktober klockan 13.00: Familjen Sommelius historia
Pål Sommelius och Sören Sommelius visar och berättar om släktens vindlande rika historia med familjealbumens hjälp. Samtalsledare: Johan Malmberg, kulturredaktör på HD.

Torsdag 2 november klockan 12.10–12.50: Lunchsamtal – vad händer på Dunkers kulturhus?
Kulturdirektör Mats Hallberg intervjuas av Johan Malmberg och svarar på publikens frågor.

Kontakt:
Axel Swanstein, utställningsproducent på Dunkers kulturhus
axel.swanstein@helsingborg.se
0721-78 30 67

Presskontakt:

Paul Svensson, kulturförvaltningen Helsingborg
paul.svensson@helsingborg.se
073-231 57 36

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55