Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stad arbetar enligt balanseringsprincipen, en metod som går ut på att värdera grönområden och kompensera om de påverkas vid ny bebyggelse.
Helsingborgs stad arbetar enligt balanseringsprincipen, en metod som går ut på att värdera grönområden och kompensera om de påverkas vid ny bebyggelse.

Pressmeddelande -

Ekologisk kompensation när Helsingborgs stad bygger

De senaste 15 åren har Helsingborgs stad arbetat enligt balanseringsprincipen, en metod som går ut på att värdera grönområden och kompensera om de påverkas vid ny bebyggelse. Helsingborgs stad är en av flera aktörer som bidragit med viktig kunskap till Ekoplanskompassen, ett webbstöd för ekologisk kompensation inom ramen för kommunal fysisk planering. Ekoplanskompassen är framtagen av Hållbar Utveckling Skåne i samarbete med Högskolan Kristianstad och lanseras den 28 oktober.

I takt med att staden växer händer det att en del naturyta ersätts av hårdyta. I dessa fall kan den biologiska mångfalden, och dess ekosystemtjänster vi är beroende av, påverkas negativt.

− I första hand försöker vi undvika att påverka naturvärden negativt. Går inte det att undvika ska påverkan minimeras och, som sista utväg, kompenseras parallellt som vi bygger staden. Vi arbetar kontinuerligt med att förstärka variationen av naturtyper och grönstruktur, bevara och utveckla den biologiska mångfalden genom att plantera vilda arter, plantera träd i såväl stadsmiljö som i naturområden, öka antalet våtmarker och utföra viktig naturvård, säger Fredrik Bengtsson, kommunekolog i Helsingborgs stad.

Balanseringsprincipen vid exploatering
Helsingborgs stad arbetar efter en balanseringsprincip i planprocessen sedan 15 år tillbaka, som innebär att rekreativa och ekologiska värden i grönområden ska kompenseras vid exploatering av mark i samband med nya detaljplaner.

− Det är inget lagkrav, men ett krav vi ställer på oss själva när vi bygger på kommunens mark. Vi vägleder även byggherrar för privatmark att göra kloka val. Grönskan ger oss många ekosystemtjänster som rekreation, klimatanpassning, avkylning, skyfallshantering, luftrening, djur-och växtliv med mera, som behöver säkerställas när staden bygger ut och förtätas, säger Fredrik Bengtsson, kommunekolog i Helsingborgs stad.

Nytt webbstöd för biologisk mångfald vid byggplanering
Den 28 oktober lanseras det nya webbsidan Ekoplankompassen, innehållande forskares och kommuners kunskap och erfarenheter. Webbstödet riktar sig till olika aktörer; kommuntjänstepersoner, byggherrar, politiker och intresserad allmänhet som vill ta del av kunskap om ekologisk kompensation i samband med exploatering. Hållbar Utveckling Skåne står som värd för sidan och har i nära samarbete med Högskolan Kristianstad och forskningsprojektet Ekologisk kompensation som styrmedel – ett kommunperspektiv (MuniComp) samlat in och skapat innehåll till sidan under 2022. Helsingborgs stad är en av 11 kommuner som bidragit med värdefull kunskap. Finansieringen har kommit från Region Skånes Miljövårdsfond.

– Det finns ett stort intresse från kommunerna att få veta mer om vad ekologisk kompensation innebär och hur man tillämpar det i fysisk planering. Vi tror att detta är ett bra sätt att ge inspiration till fler kommuner att införa kompensation i sina planeringsprocesser, säger Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi på Högskolan Kristianstad.

− Webbstödet är en sida där vi som jobbar med frågorna kan utbyta erfarenheter och insikter med varandra. Jag ser fram emot att kunna hänvisa kollegor, tjänstepersoner och byggherrar till ekoplanskompassen och att våra samlade erfarenheter som finns där ska ge inspiration och tips, säger Fredrik Bengtsson, kommunekolog i Helsingborgs stad.

För mer information kontakta:
Fredrik Bengtsson, kommunekolog Helsingborgs stad
Telefon: 042-10 52 71, e-post: fredrik.bengtsson@helsingborg.se

Marja Boström, projektledare, Hållbar Utveckling Skåne
Telefon: 0707-67 11 03, e-post: marja.bostrom@hutskane.se

Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi, Högskolan Kristianstad
Telefon: 044-250 34 29, e-post: ingemar.jonsson@hkr.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55