Gå direkt till innehåll
Eld ger nytt liv – naturvårdsbränning 13 mars på Örby ängar

Pressmeddelande -

Eld ger nytt liv – naturvårdsbränning 13 mars på Örby ängar

Torsdag 13 mars planerar stadsbyggnadsförvaltningen att bränna av fjolårsgräset på en av
strandängarna på Örby ängar. Syftet är att gynna både ängsflora och insekter i naturreservatet, som är kommunens artrikaste. Elden kommer att hållas under noggrann uppsikt och
bränningen planeras och utförs tillsammans med erfaren bränningsledare.

För första gången på många år utför Helsingborgs stad småskalig naturvårdsbränning som skötsel-metod. Historiskt har gräsmarker bränts i södra Sverige under hundratals år. Inom naturvården har nyttan av elden och den rika mångfald i växt- och djurliv som följer i dess spår på senare år uppmärksammats.

- Ser man historiskt har många av kulturlandskapets växter och djur utvecklats i ett landskap präglat av eld och bete. Vi förväntar att ängsfloran gynnas eftersom den har lättare att få utrymme och ljus i de brända markerna. Dessutom innebär mer blommande växter också mer mat till insekter, som fjärilar och bin. Vi ser naturvårdsbränningen på Örby ängar som en restaureringsåtgärd som vi sedan kommer att kombinera med slåtter de närmaste åren, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Så här gör vi

  • Vi planerar att bränna en strandäng på cirka 10 000 kvadratmeter. Det gamla fjolårsgräset, som lätt bildar en kvävande matta, bränns av under några timmar. Platsen är noga utvald tillsammans med stadens kommunekologer. Vi har också rådfrågat en floraväktare och en grodexpert.
  • Bränningen på torsdag, då det förväntas vara gynnsamt väder för detta, leds av naturvårdskonsult Kill Persson, som har många års praktisk erfarenhet av den här typen av småskalig bränning i Halland och i Höganäs.
  • Platsen säkras genom att stigar, som för säkerhets skull vattnas, fungerar som brandgator. Dessutom finns vattentank på plats som extra säkerhet. Förutom vattenslangar och pumpar tillhör även enkla medel som vattenkannor och ”elddaskor” rekvisitan för dagen.
  • Ängen bränns från bakkanten av en brandgata och mot vinden. På så vis blir bränningen långsam och kontrollerad. Innan vi lämnar området säkrar vi det så att det inte pyr eller ryker någonstans. Om det behövs eftersläcker vi.

För ytterligare information kontakta:
Linda Hellberg, naturvårdare
Tel: 042-10 58 73, e-post: linda.hellberg2@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55