Gå direkt till innehåll
En färgrik värld på Fredriksdal

Pressmeddelande -

En färgrik värld på Fredriksdal

Himmelsblått, rosenrött eller dimgrått, vilken är din älsklingsfärg? Var kommer den ifrån? Är det samma färg som du älskade förra året, eller till och med den färg som din mamma också älskade? I år gör Fredriksdal museer och trädgårdar en djupdykning i temat FÄRG.

Hur hänger det ihop allt det där med färg på textilier och kläder? Det vill Fredriksdal belysa under 2014. Besökarna bjuds in till en resa i färgarens uråldriga yrke och om färgernas ursprung, varför vi plötsligt bara vill ha en speciell färg och vad färgen gör med natur och människor som färgar. Temat målas fram med naturens egna färgpigment och syntetiska färger och berättar om färgens roll som åsiktsmarkör eller statussymbol.

”Växtfärgerna äro både vackrare och varaktigare och lämpa sig bättre för allmogevävnaderna, emedan de äga större mjukhet, skönhet och djup. Om även de med tiden blekna, göra de det harmoniskt och vackert, då däremot anilinfärgerna, de så kallade ’påsfärgerna’, blekas fullt; alla färger förlora sin ton och allt blir grått”.
Hemfärgning med växtämnen (1913), Beda Larsson.

Fredriksdals museer och trädgårdar i centrala Helsingborg är en plats med historiska landskap, parker, trädgårdar, hus och gårdar. Naturen, växterna och byggnaderna inkluderas i årets tema. Så även flera av årets olika arrangemang med start i utställningen En färgares rum. Utställningen är en samtida konstutställning av Lina Sofia Lundin om relationen mellan maten, kläderna och hemmet. 

En färgares rum, 10 maj - 28 september 2014
Utställningen ifrågasätter gifterna som används i den konventionella textilfärgningen. Färgpigment hittar i stället Lina Sofia Lundin i växter och i vårt organiska avfall som skal, kärnor och avkok eller i vårt gamla morgonkaffe. Hon frågar sig också: Hur kan vi stoppa den miljömässiga kris textilindustrin idag bidrar till?

Lina Sofia Lundin är konstnär och pedagog som låter det textila hantverket möta ett konceptuellt utforskande. Arbetet med naturlig färgning har tagit henne på resor ner i Europa och runt om i Asien. 2013 gjorde hon sitt kandidatarbete på Högskolan för Design och Konsthantverk, där hon skrev Färgningsmanifestet, ett arbete som nominerade henne till vinnare i Svanens konsttävling Nordic Art Insight på temat hållbar konsumtion. Lundins arbeten har visats på bland annat Göteborgs Remfabrik, Norrköpings Konstmuseum Galleri H, Kaunas Textilbiennal och i hennes utställning Daily dyes som öppnade 8 februari på Umeå stadsbibliotek.

Barnens ullverkstad, 17 april - 2 november 2014
Även barnfamiljerna bjuds in att förundras och delta i årets färg- och tyginspirerade tema. Barnens ullverkstad, inrett efter bilder ur Elsa Beskows saga Pelles nya kläder, är en plats där barnen får följa ullens väg från får till kofta på ett lekfullt sätt. Medan Pelle klipper fåren kan barnen klappa leksaksfår med riktig päls, hjälpa Pelles farmor att karda och spinna ull, prova att väva, fingerfläta armband och halsband eller varför inte ett vänskapsband. Ullverkstaden är i Herrgårdens norra flygelbyggnad.

Kliv in i färgernas rike. Se och förstå vad färg, kulör, nyans, svärta och pastell är. Välkommen till Fredriksdals färgrika värld. 


Kontaktperson på Fredriksdal: Maria Axelsson. Maria.Axelsson@helsingborg.se eller 042-10 45 32

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen. Dennis.nilsson@helsingborg.se eller 042-10 42 32

Bilder
Färgning och färgprover – Lina Sofia Lundin, Mjölon – Uva Ursi, Färgning – Åsa Jansson
Pressbilder: http://www.flickr.com/photos/fredriksdal/


Ämnen

Kategorier

Regioner


 Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll

Pressvisning av södra Sveriges största svamputställning

Pressvisning av södra Sveriges största svamputställning

Mellan 9 och 21 september är det dags för den årliga svamputställningen på Fredriskdal museer och trädgårdar. Hundratals arter från de skånska skogarna finns att skåda. Det erbjuds dessutom, svampbestämning, rådgivning och svampsoppa. 9 september klockan 11.00 hålls pressvisning och du är inbjuden.