Gå direkt till innehåll
Visionsbild med vy från Östra Ramlösa mot sundet.
Visionsbild med vy från Östra Ramlösa mot sundet.

Pressmeddelande -

En första detaljplan för Östra Ramlösa på samråd

Arbetet med att planera för en ny stadsdel i Östra Ramlösa pågår för fullt. Området kommer att byggas under lång tid, med beräknad byggstart tidigast år 2025-2026. Nu har stadsbyggnadsnämnden beslutat att förslaget till detaljplan för den första etappen ska ut på samråd. I den planerar vi för cirka 1500 bostäder med villor, radhus och flerbostadshus, en grundskola och två förskolor samt en idrottshall, aktivitetspark, lekplatser och torg med mera. I området tar vi tillvara på befintliga natur- och kulturvärden och utvecklar de kvaliteter som redan finns, till exempel längs Lussebäcken. Samrådet pågår från 1 juni till 31 augusti och då går det att tycka till och lämna synpunkter på förslaget.

Syftet med detaljplanen för den första etappen i Östra Ramlösa är att möjliggöra blandad bostadsbebyggelse, centrumverksamhet, skola, förskolor och idrottshall, park och naturstråk. Vi vill även pröva omfattningen och utformningen av bebyggelsen och de allmänna platserna. Invånare kan lämna synpunkter på detaljplanen vid två tillfällen, vid samråd och granskning. När detaljplaneförslaget är omarbetat efter samrådet och granskning är det stadsbyggnadsnämnden och sedan kommunfullmäktige som beslutar om antagande av detaljplanen. Preliminärt kan byggnation i Östra Ramlösa påbörjas tidigast år 2025-2026.

–Det känns roligt att presentera ett detaljplaneförslag där vi lägger stor vikt vid att skapa lekfulla och rekreativa ytor för stadens invånare. Att arbeta med att utveckla och förstärka den befintliga naturen och bygga på de gröna värdena är inspirerande och något vi inte alltid har möjlighet att göra när vi tar fram nya detaljplaner. Vi har även arbetat mycket med att skapa förutsättningar för en stor variation i typer av boenden och boendeformer. Målsättningen är högt satt, här vill vi skapa Sveriges bästa stadsdel för barnfamiljer. Nu ska det bli intressant att höra vad våra helsingborgare har att säga om detaljplaneförslaget för Östra Ramlösa, säger Carl Welin, planchef, på stadsbyggnadsförvaltningen.

Under samrådsperioden, 1 juni till 31 augusti, kan de som bor eller verkar i Helsingborg tycka till om förslaget till detaljplan. Bland annat genom att lämna synpunkter under något av de två samrådsmötena som hålls på stadsbyggnadsförvaltningen (Järnvägsgatan 22) den 15 och 22 juni klockan 13.00–15.00. Mer information om Östra Ramlösa finns på: helsingborg.se/ostraramlosa och i Helsingborgsrummet i Prismahuset (Henkels Torg 3).

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten inom planens område får eller ska användas. Detaljplaner är juridiskt bindande och kan omfatta allt från en enstaka fastighet till en hel, eller delar av, stadsdel som i det här fallet.

För mer information kontakta:
Carl Welin, planchef, på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 042 10 25 27, e-post: carl.welin@helsingborg.se

Anna Karlberg, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel 042-10 39 12, e-post: anna.karlberg@helsingborg.se

Gustav Johnsson, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel 042-10 74 87, e-post: gustav.johnsson@helsingborg.se

Sofie Thorsson, biträdande projektledare för Östra Ramlösa
Tel 042-10 30 12, e-post: sofie.thorsson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll