Gå direkt till innehåll
Förslaget till detaljplan för Nya sjukhusområdet Helsingborg är på granskning

Pressmeddelande -

Förslaget till detaljplan för Nya sjukhusområdet Helsingborg är på granskning

Från 7 oktober till och med 5 november 2023 är detaljplaneförslaget för nya sjukhusområdet i Helsingborg ute på granskning. Under perioden kan allmänheten ta del av förslaget och tycka till om detaljplanen. Genom planförslaget blir det möjligt att bygga ett nytt akutsjukhus med tillhörande infrastruktur, grönstruktur och platsbildning i samklang med den befintliga staden och den nya framväxande stadsdelen Östra Ramlösa.

Sedan samrådsperioden 11 februari–20 mars i år har vi gått igenom och bemött inkomna synpunkter och bearbetat detaljplanen. I arbetet efter samrådsskedet har vi främst haft fokus på frågor kopplade till gestaltningen och upplevelsen av sjukhuset, naturen och de gröna värdena på platsen samt trafiklösningar och hur det nya sjukhuset blir en del av och gynnar den framväxande staden och stadsdelen.

Helsingborgs stad tar fram en detaljplan för det nya sjukhusområdet i Helsingborg på uppdrag av Region Skåne. Vi verkar tillsammans för tillkomsten av ett hållbart, modernt, robust och framtidssäkrat akutsjukhus. Syftet är att pröva lämpligheten för ett sjukhus med tillhörande funktioner och nödvändig infrastruktur, park och naturstråk, samt att pröva omfattning och utformning av bebyggelse och allmän platsmark.

Detaljplanen gör det möjligt att bygga ett nytt akutsjukhus som dels uppfyller alla de krav som finns för ett modernt sjukhus idag och som samtidigt möjliggör att sjukhuset kan växa och utvecklas om ett sådant behov uppstår i framtiden. Akutsjukhuset är av regional betydelse och en samhällsviktig funktion. Går arbetet som planerat kan det stå färdigt 2035.

Det nya sjukhusområdet ska bli ett naturligt inslag i staden och i den nya stadsdel som växer fram i området Östra Ramlösa. Att platsen utvecklas så att sjukhusets krav om funktion, infrastruktur och gröna värden uppnås – samtidigt som hela platsen blir en tillgänglig och högkvalitativ miljö för stadens invånare, har varit en viktig aspekt av detaljplanläggningen.

Efter granskningen sammanfattar handläggaren alla inkomna synpunkter från processen i ett granskningsutlåtande och tar ställning till dem. Stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige fattar sedan beslut om antagande av planförslaget.

Mer information om förslaget till detaljplan, länkar till handlingar och hur man lämnar in synpunkter finns på dialog.helsingborg.se och på helsingborg.se/detaljplaner.

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten inom planens område får eller ska användas. Detaljplaner är juridiskt bindande och kan omfatta allt från en enstaka fastighet till en hel stadsdel.

För mer information, kontakta:
Ola Eriksson, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 042-10 23 35, e-post: ola.eriksson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll