Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En lysande framtid!

Torsdag den 5 juni mellan kl 12:00-18:00 firas Världsmiljödagen i Stadsparken. Världsmiljödagen 2008 är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, IKEA Helsingborg, NSR och Öresundskraft.

I Helsingborg uppmärksammas årets tema under banderollen "En lysande framtid" bland annat genom att 1 000 lågenergilampor delas ut och gamla glödlampor samlas in som ett första steg till förändrade vanor. Lågenergilampor använder ca 80 % mindre energi än glödlampor och sparar på så sätt på våra naturresurser. I glödlampan omvandlas endast ca 5 % av den tillförda elenergin till ljus, medan resten blir värme. I lågenergilampan däremot omvandlas 25 % av elenergin till ljus. En 11 W lågenergilampa ger därför lika mycket ljus som en 60 W glödlampa.

I vårt tält i Stadsparken kommer det , förutom utdelning av lågenergilampor, även att finnas en fotoutställning där helsingborgarna kan läsa om hur miljöarbetet fortgår i andra delar av världen. Exempelvis är det sedan förra året förbjudet för alla myndigheter i San Fransisco att köpa in buteljerat vatten och i Kenya har plastpåsar varit förbjudna en längre tid. Med förbuden hoppas länderna förändra befolkningens vanor och därmed minska negativ miljöpåverkan.

Helsingborgs nyinstiftade Miljöpris delas ut klockan 13 i tältet av kommunfullmäktiges ordförande Carin Wredström. Pristagare kan vara enskilda personer, organisationer eller företag i Helsingborg. Förslag, tillsammans med en kort motivering, har under våren lämnats in av allmänheten. Priset på 25 000 kr tilldelas den som gjort något bra för miljön år 2008.

I samband med Världsmiljödagen anordnas en tävling för grundskolor i Helsingborg. Tävlingen går ut på att samla in gamla glödlampor. Tävlingen pågår under de två sista veckorna i maj månad och skolan där flest glödlampor samlats in per elev vinner. Insamlingen sker för att uppmärksamma att glödlampor ska sorteras som farligt avfall då de innehåller bly.

Världsmiljödagen har firats runt om i världen sedan 1972 och samordnas av FN. Dagen inrättades i samband med Stockholmskonferensen som var den första stora internationella miljökonferensen. Varje år har firandet ett värdland och ett internationellt tema. Årets värdland är Nya Zeeland och temat är CO2 Kick The Habit!

För mer information gå in på helsingborg.se/varldsmiljodagen eller kontakta

Helsingborgs stad
Linnea Folkesson, Miljöbiblioteket
042-10 44 55

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterade event